Успешна дискусия и финал на Международната конференция за свободата в Русе

Новините

30-04-2017, 14:33

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредна награда за ученици на СУ „Възраждане“ – Русе

Събитието беше съпътствано от откриването на изложба на Националния музей „Васил Левски” в Карлово

В продължение на два дни в Регионална библиотека „Любен Каравелов” бяха обсъждани общочовешки и български измерения на феномена „Свобода”, като през 2017 г., поредният дискусионен форум събра рекорден брой участници – 63 регистрирани участници с доклади и научни съобщения, анализиращи свободата като отстояване на демократичните ценности на цивилизацията, достиженията на модерната държавност и професионални тези за измеренията на свободата във всички сфери на познанието и човешките дейности.

 

Научен ръководител на конференцията беше известният български историк чл. кор. проф. д.и.н. Иван Илчев, който в обръщението си към участниците подчерта: Много от отговорите за свободата и миналото днес са неудобни, но това са неслучайни събития, със снежна белота и чистота в летописа на българската държава и точно затова те не бива да бъдат премълчавани или удобно нагласявани, извън истината за Свободата, в контекста на съвременните политически събития.”, каза проф. Илчев и акцентира в своя пленарен доклад върху историческите факти около 3 март – една дата, която според нашия известен учен е достойна да бъде Национален празник и истински паметник на българската свобода.

 

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова се обърна към гостите и участниците в конференцията: „Постарахме се да направим не само една, а различни препратки към феномена, наречен Свобода, в многопосочните му измерения – от традицията – до съпоставка с днешните предизвикателства пред човешката свобода. Така ще надградим още едно, следващо стъпало в теоретичните и практическите подходи към осмисляне и отстояване на мястото на библиотеката в съвременния обмен на човешките мисли, достижения и предизвикателства.”, каза Евтимова и даде старт на дискусиите.

 

Форумът беше уважен от зам. областния управител Росен Миланов и директорът на Дирекция „Култура” в Община Русе Ирена Петрова, която прочете поздравителен адрес от името на кмета на Русе Пламен Стоилов. Обръщение на видео към участниците изпрати и заместник – председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.

 

Научното събитие беше съпътствано от откриването на изложба на Националния музей „Васил Левски” в Карлово под надслов: „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”. В хронологията му специално са вписани няколко знакови годишнини от националната и световната история: 10 години членство на България в Европейския съюз, 140 години от Руско – турската освободителна война, 180 години от рождението на Васил Левски, 470 години от рождението на Мигел де Сервантес.

 

Освен разнообразието от сериозни изследвания, нови методологии и проучвания, във форума имаше и чисто професионални/библиотечни препратки към тематиката на конференцията – научната разработка „Алтернативен и ефективен метод за дългосрочно съхранение на уязвими документи”, или какво представлява т.нар. „Аноксична капсула за съхраняване” представиха пред специалистите в тази област Искра Цветанска от Университета по библиотекознание и информационни технологии и Христо Златанов от фирмата „ХРИКАТ – съхранение и опазване на културно наследство“ ЕООД.

 

В културната програма на Международната конференция се проведе и круиз по Дунав с емблематичния кораб „РусчукЪ”, както и посещение на уникалния и единствен у нас действащ манастирски скален комплекс край село Басарбово. Интерес сред участниците предизвика и феминистичната разходка на знакови исторически места в Русе, която бе осъществена със съдействието на специалисти от Регионалния исторически музей в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов