Патриарх Неофит ще освети новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч

Изграждането на катедралата в продължение на вече един век е мечта на християните в града

ще бъде извършено тържественото освещаване на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч, съобщава пресцентърът на Патриаршията. С Божието благословение беше построен този храм, чието изграждане е планувано още в началото на миналия век. Събитието, очаквано от поколения ловчанлии, е знаменателно не само за град Ловеч, но и за цяла България, защото за първи път след 91 години се освещава нов катедрален храм.

Празникът в деня на освещаването ще бъде оглавен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, при съслужението на членовете на Св. Синод в пълен състав, Нижегородския митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската Православна Църква и много други архиереи и йереи на БПЦ и братските поместни православни църкви. Сред официалните гости на празника са много от дарителите, сред които г-н Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски. Ще присъстват и представителите на местната власт – кметът на гр. Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител г-жа Пенка Николова, депутати от Ловешка област и др.

Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия при встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Началото на строителството е положено 4 години по-късно през 2005 г. Изграждането на катедралата в продължение на вече един век е мечта на християните в града, която след 12 години градеж беше осъществена под ръководството и с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Новата църква има 850 кв. м застроена площ, височинато й е 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов