Концерт под диригентската палка на Марчело Урая

Русе Лайф

27-04-2017, 13:34

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици от ПМГ „Баба Тонка”- Русе представят България на международен конкурс в Москва

В зала “Филхармония“ утре от 19 часа

Марчело Урая е типичен музикант с изобилие от забележителни постижения като диригент и пианист. Понастоящем заема позицията художествен ръководител на The Oak Ridge Philharmonia, в Източен Тенеси. Чрез иновативност и творчество  Марчело Урая води този оркестър до нови висоти на художественото отличие и общественото признание. По време на работата си Филхармонията е видяла удивително увеличение на публиката и своите приходи.Марчело Урая се появява с големи симфонични оркестри в Бразилия, по-скоро Държавен университет в Лондрина и камерна и симфонична оркестрация на Понта Гроса. Бъдещите ангажименти в Бразилия включват Симфоничния оркестър "Ресифе", Симфоничния оркестър "Порто Алегре" и "Амазонас Филмарника". Неговата съвместна работа със солисти с международно присъствие включва пианистът Еудоксиа де Барос, Жан Лауренде, бразилската легенда за сопрано Нейде Томас, американската сопран Джами Роджърс, пианистите Андреа Байочи и Вай-Чун Ло, сред много други. В опера  Марчело Урая  ръководи студенти от програмата VolOpera на Университета в Тенеси. Марчело Урая притежава магистърски и докторски степени по хорово дирижиране от световноизвестното училище по музика на Индиана Университет Джейкъбс. Неговата дисертация се съсредоточава върху свещените произведения на бразилския композитор Освалдо Лакерда. Докато в Индиана Марчело Урая служи като асистент на председателя и също така води незабравими концерти с университетските певци, водещия ансамбъл на IU. От 2003-2005 Марчело Урая работи в оперния отдел на университета в Индиана, подготвяйки хорове за няколко продукции, включително премиерата на операта Jeppe от шведския композитор Sven-David Sändstrom. В Индиана Марчело Урая е и асистент диригент на майстора Джери Суса

Спечелил е многобройни пианисти в Бразилия и много солови рецитали, камерни концерти освен оркестър.Най-значимите ментори на пиано и диригенти на Марчело Урая са Хенрикета Дуарте, д-р Ян Харингтън и маестро Дейвид Ефрон.

В концерта на сцената на зала „Филхармония” ще се насладим на изпълненията  на Оркестър и хор на Държавна опера – Русе с произведенията:

“Стъпки”  -  Владимир Джамбазов 

Глория” - Франсис Пуленк - кантата за сопран, хор и оркестър - Солист Гиргина Гиргинова

Симфония №6  - Лудвиг ван Бетовен 

Оркестър и хор на Държавна опера - Русе



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов