2 дни остават до началото на NASA International Space Apps Challenge

Новините

27-04-2017, 11:13

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Образователни срещи на магистратите от Административен съд – Русе с ученици

Хора от всякакви възрасти и професии, индивидуално и в екип, ще предлагат иновативни решения на актуални проблеми в съответните области

В края на тази седмица, 29-ти и 30-ти април, ще се проведе най-големият хакатон в света International Space Apps Challenge. Той се организира под егидата на NASA и тази година ще се проведе едновременно в 170 града по цял свят. В България градовете са София, Пловдив, Бургас и Русе. Русе се включва за първи път тази година, като състезанието ще се проведе в Русенския университет. Откриването е в събота, 29-ти април, от 10 часа в зала 2Г.204 (Сименс). Регистрацията започва час по-рано пред същата зала.

Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология, геология и други области от света на науката и технологиите. В рамките на 2 дни хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, индивидуално или в екип, ще имат възможността да предлагат иновативни решения на актуални проблеми в съответните области. Тази година предизвикателствата, обявени от NASA, са свързани с подобряване на живота на Земята, изучаване и опазване на нашата планета, нейния климат и природни ресурси, с проучване на влиянието на човешката дейност върху тях, мониторинг и анализ на природни бедствия, анализ на Земните екосистеми и търсене на следи от нови животински видове, и др. Конкретните предизвикателства са описани тук: https://2017.spaceappschallenge.org/challenges/.

Екипите избират предизвикателство и представят проект, който решава определен проблем в дадената област. Проектите най-често биват разработване на програмни продукти (десктоп, уеб, мобилни), апаратни устройства (роботи, дрони и др.), анализ и визуализация на данни или концепции за решаване на даден проблем. Могат да се представят както на ниво прототип, така и във вид само на идея.

Трите най-добри екипа от всяка локация в България продължават да се борят на глобално ниво. В последните няколко години български отбори редовно се класират в ТОП 5 в света.

Желаещите да участват трябва да се регистрират в официалния сайт на събитието на  адрес: https://2017.spaceappschallenge.org/locations/ruse/, като регистрацията може и да стане в деня на откриването. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)