15 години обучение по хуманитарни науки в Русенския университет

Новините

27-04-2017, 09:49

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Пламен Стоилов откри днес в Русе Националната среща на главните архитекти

Доц. Руси Русев представи работата на лабораторията, която изследва езиковедското наследство на писателя Йордан Вълчев

Вечер на специалността „Български език и история” събра в зала „Сименс“ преподаватели, представители на институции, потребители на кадри, бивши и настоящи студенти, които заедно отбелязаха 15 години обучение по хуманитарни науки в Русенския университет. Приветствие от името на академичното ръководство отправи заместник-ректорът по научноизследователската дейност проф. Диана Антонова, а деканът на факултет „Природни науки и образование“ – доц. Десислава Атанасова награди отличниците на випуска.

Ръководителят на катедра „Български език, литература и изкуство“ доц. Яна Пометкова направи ретроспекция и припомни първите стъпки в създаването на специалността „Български език и история“. Общо 144 бакалаври са се дипломирали в годините от 2002 до днес. Спомени от първите уроци пред черната дъска и постепенното навлизане на новите технологии, снимки от научни конференции и студентски празници припомниха 15-годишната история на обучение по хуманитарни науки в университета.

Гости на празника бяха директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов и началникът на Държавен архив Русе Стефка Маринова, директори на училища, бъдещи кандидат-студенти и ученици от Молдова, които са на езиков курс в Русенския университет.

Доц. Руси Русев представи работата на лабораторията, която изследва езиковедското наследство на писателя Йордан Вълчев и сподели плановете, които са си поставили участниците в нея.

Възпитаници на специалността разказаха за професионалния път, който са изминали след напускането на студентската скамейка и бяха категорични, че обучението в „Български език и история“ дава шанс за широка професионална реализация – учители, експерти в музеите, експерти по връзки с обществеността, университетски преподаватели.         

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов