Русенци обсъдиха идейния проект за застрояване на лесопарк „Липник“

Мисия

26-04-2017, 11:43

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Русе финансира 26 художествени проекта по Програма „Култура“

Целта на проекта е благоустрояване на парка чрез цялостна реконструкция и осъвременяване

 В Пленарна зала на Община Русе се проведе обществено обсъждане на предварителния проект по плана за застрояване на лесопарк „Липник“. Присъстваха заместник-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска, ръководителят на екипа арх. Силвия Алексиева, арх. Мария Костадинова, кметът на с. Николово Марийка Генова, граждани и медии.

Целта на проекта е благоустрояване на парка чрез цялостна реконструкция и осъвременяване, целящи да го превърнат в атрактивна зона за отдих, спорт и забавление. Дейностите по по-доброто функциониране и поддръжката обхващат алейната мрежа, зелената система, паркообразуващите елементи и съоражения и инфраструктурното осигуряване.

Инж. Наков представи основните аспекти от дейностите по проекта и разясни подробности по осъществяването му. По думите му стана ясно, че ще се запазят емблематичните за лесопарка паркови елементи и същевременно ще се предложат нови в средата за отдих.

Арх. Алексиева поясни, че проектът за облагородяване се развива в четири направления – отдих, спорт, туризъм  и развлечения и култура, а планът за застрояване се разработва от „Гео-Чонов“ ООД – Русе. Предвиден е да се изгради малък информационен център; два амфитеатъра – един за провеждане на тържества и концерти и един за камерни изяви; плаващи понтони за концерти; горска читалня-библиотека и параклис.

Възстановяването на зоокът беше сред основните теми на дискусия, като специалистите увериха, че това е предвидено като инвестиционно намерение и атрактивното приспособление ще се построи на по-равна и по-слънчева площ. За любителите на къмпингуването се очаква да бъде обособен специален терен, след като новият общ устройствен план на Община Русе бъде приет. Специални велоалеи, сред които трасета за екстремно каране; места за скейтбордове и за шейни през зимата и четири спортни площадки, две от които с по-голям размер за колективни спортове; удобни съблекални и плувен басейн при инвестиционен интерес са сред обмисляните възможности.

В плана са заложени кафенета, беседки, пейки, малки мостове през езерото, голяма пешеходна алея и паркинги. Езерото остава основно място за развиване на традиционни спортове - академично гребане и кану-каяк. Освен за тях, то ще се ползва и за корабомоделизъм и риболов, като не са пренебрегнати и възможностите за разходка с лодки или водно колело.

Възложител на проекта на подробния устройствен план е Община Русе, като заданието е одобрено през 2015 г. от Общински съвет.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май