Стара Загора ще бъде домакин на Националната универсиада 2017

Близо 1300 студенти ще участват в състезанията по 13 вида спорт

От 8 до 14 май Стара Загора, носител на приза „Европейски град на спорта 2017“, ще бъде домакин на четвъртото издание на Националната универсиада 2017. Близо 1300 студенти ще участват в състезанията по 13 вида спорт - футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, карате, джудо, кикбокс, катерене, ориентиране и плуване. Тържественото откриване е на 9 май, в 20.00 часа, на площада пред общината.
„Предстои едно от най-мащабните спортни събития в страната. Стана традиция събитията, организирани от АУС Академик всяка година да бъдат надграждани, убеден съм, че и сега в Стара Загора ще бъде така. Благодаря на Тракийския Университет, представил безплатно базата си, тъй като в момента най-големият проблем пред университетския спорт е ползването ѝ, за което в цялата страна отиват огромни финансови средства на висшите училища“, заяви на пресконференция доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт(АУС) Академик.
Доц. Стефан Рибарски, помощник-ректор на Тракийския университет, декларира готовността на учебното заведение за предстоящото събитие и пожела успех на участниците. „Хубавите неща се случват там, където има отношение към спорта. Стара Загора е сред най-спортните градове в България“, допълни думите му проф. Димо Гиргинов, дългогодишен член на УС на АУС Академик.
„Общинското ръководство също предоставя безплатно цялата база за предстоящите състезания, освен това подпомагаме финансово Националната универсиада. Стара Загора е силно ангажиран със спорта град и не случайно бе определен за Европейски град на спорта за 2017 г., по инициативата тече мащабна програма от стотици събития и активности,“ добави Петко Крумов, главен експерт по туризъм, спорт и младежки дейности към Община Стара Загора.
След Стара Загора 2017 ще бъдат определени българските участниците в Световните летни университетски игри, които предстоят през август в Тайпе. Въпреки големите успехи – пет световни титли за две години – участието на българските студенти в последните световни игри и първенства бе силно ограничено поради липса на достатъчно средства.
„Аз съм оптимист за студентския спорт в България. В последните години направихме не малко – възстановихме летните и зимни национални универсиади, всяка година организираме национални игри в Камчия, и още – конференции, семинари, кръгли маси по проблемите. Надявам се държавата и институциите да отделят повече внимание, ресурс и средства за спортуването, за активния и здравословен живот на младите хора, защото те са бъдещето на нацията,“ каза още доц. Джуров, като напомни, че миналата година във всички събития на АУС Академик са се включили над 5000 студенти в цялата страна.
Стана ясно, че призьорите на Националната универсиада в Стара Загора ще се окичат с уникално красиви медали, поръчани специално от Корея. Резултатите ще могат да се следят и във Facebook страницата: Асоциация за университетски спорт „Академик“.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден