КРИБ и Общината представят мерки за проблема с кадрите

Мисия Бургас

24-04-2017, 10:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КРИБ и АИКБ към ГЕРБ: Да върнем висококвалифицираните кадри в България

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него

КРИБ - Бургас и Община Бургас желаят да представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Събитие под мотото  "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще се проведе на 24 април 2017 г. в зала "Ахело" на  "Гранд Хотел и СПА Приморец" от 15.30 ч. Инициативата е насочена към привличане на млади хора и  специалисти с експертиза в широк спектър от други градове в страната.

Проблемът с липсата на работна ръка е по-голям, отколкото се вижда на пръв поглед, коментират анализатори от Регионалната структура на КРИБ в Бургас. По думите им причините се коренят основно в това, че все още липсва връзка между образованието у нас и пазара на труда. За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година. Въпреки че Бургас е един от градовете с най-голям относителен дял на хора в трудоспособна възраст, проблемът с липсата на кадри и тук е налице.

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати.

Най-търсените професии в България са свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

Статистиката за 2015 г. показва, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Недостиг на работна ръка отчитат и всички други държави в Централна и Източна Европа. Типичен пример е Чехия, където икономиката нарасна с 4.7 % през третото тримесечие, а през декември безработицата е 4.5 % - най-ниската в ЕС, заедно с Германия. Стремежът на КРИБ - Бургас и Общината е да се привлекат млади хора от други градове, които да работят и да се установят трайно тук.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)