Г-7 ще обсъдят ситуацията в Сирия с Турция и арабски съюзници

В срещата участват външните министри на седемте най-развити държави (САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Канада, Франция и Италия), както и дипломати от Турция, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания и Катар

Външните министри на страните от Г-7, които от вчера заседават в Тоскана, започнаха днешния ден със среща за Сирия, в която участват още Турция и техни арабски съюзници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В срещата участват външните министри на седемте най-развити държави (САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Канада, Франция и Италия), както и висши дипломати от Турция, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Катар.
Вчера домакинът на срещата, италианският външен министър Анджелино Алфано, обясни, че на нея ще се търсят начини да се съживи процесът за постигане на политическо решение в Сирия и избягване на военна ескалация.
Съюзниците на сирийския президент Башар Асад, по-специално Русия и Иран, заплашиха с ответни мерки след американския ракетен удар по сирийска военновъздушна база в нощта на 6 срещу 7 април в отговор на предполагаема химическа атака, която се смята, че е извършена от сирийския режим и в която бяха убити 87 души на 4 април.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се очаква да пристигне довечера в Москва и британският външен министър Борис Джонсън изрази пожелание той да представи на Русия "ясно и съгласувано послание". Според Джонсън трябва да се окаже натиск на Москва, за да престане тя да подкрепя Асад.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов