Тръмп и Дзинпин са се разбрали на 100-дневен план за търговски преговори

Тръмп заяви, че двамата с китайския му колега са постигнали "забележителен напредък" в двустранните отношения със срещата си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колета Си Дзинпин са се разбрали за нов стодневен план за търговски преговори, които да увеличат износа на САЩ и да намалят търговския им дефицит с Китай, съобщават от Itv.

„Вземайки се предвид спектъра на въпросите и сериозността им, това може да е и амбициозно, но това е наистина голяма промяна в дискусията“, заяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. „Смятам, че това е много важен символ на сближаването на отношенията между двете държави."

Застанал до китайския гост, Тръмп каза, че е било "много интересно" да прекара време със Си и оглавяваната от него делегация. Двамата продължават днес разговорите в имението на американския президент във Флорида. Очаква се те да обсъдят севернокорейските ядрени амбиции и търговията наред с други важни теми за двете най-големи икономики в света.

Тръмп каза, че след забележителния напредък, постигнат на разговора вчера, днес очаква още "по-голям прогрес". Си Цзинпин описа разговора си с Тръмп като "дълга и задълбочена комуникация, довела до множество общи позиции", главно "задълбочаването на приятелството и доверието" между САЩ и Китай.

"Смятам, че с течение на времето ще положим усилия да изпълним голямата си историческа отговорност за насърчаване на развитието на китайско-американските отношения, да създадем благоденствие за двете ни страни и народите им и да поддържаме световния мир и стабилност", заяви китайският президент. Си заяви, че Тръмп и екипът му са подготвили отлично срещата и топло са посрещнали китайската делегация.

Гостоприемната атмосфера се разминава с острия тон на Тръмп към Китай по време на предизборната му кампания, когато републиканският кандидат обвини Пекин, че "насилва" американската икономика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов