Българските обичаи и традиции са общи европейски ценности

Животът

06-04-2017, 12:53

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Национален ролерфест ще се проведе на 22 април в Русе

Проектът ще насърчи междукултурното образование и ще повиши информираността за културното многообразие в европейските страни

В село Ряхово, Община Сливо поле, беше пресъздаден християнският празник Благовещение - първото от многото планирани събития по новия проект “Отворени врати на дунавските страни за всички” на Центъра за обучение на възрастни хора към Русенския университет „Ангел Кънчев“. Проектът е финансиран от Министерството на образованието на провинция Баден-Вюртемберг, Германия, с координатор г-жа Кармен Щаделхофер.

Българските обичаи и традиции са общи европейски ценности, които ни дават възможност да общуваме без да знаем чужд език, подчерта г-н Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле и патрон на празника.

Организатори на събитието бяха Община Сливо поле, Общинският съвет на Съюза на пенсионерите‘2004 – Сливо поле, 5-те клуба на пенсионерите и народното читалище „Познай себе си“ в с. Ряхово и Центърът за обучение на възрастни хора към Русенския университет. Водещ на празника беше Веска Узунова, председател на Съюза на пенсионерите от Община Сливо поле. 

Сред гостите на събитието бяха зам.-областният управител на Област Русе –  Емил Кирилов, кметът на Община Сливо поле –Валентин Атанасов, главният координатор на проекта за България и член на борда на Европейската асоциация Дунавска мрежа за Европа, както и преподавател в Русенския университет – доц. Емилия Великова, отец Станимир, председателят на Областния съвет на Съюза на пенсионерите‘2004 (СП)- Русе – инж. Йордан Казаков, Областния съвет и общинските председатели на СП от Област Русе, ръководствата на 19-те клуба на пенсионерите и на народните читалища към Община Сливо поле, зам.-кметът на Община Сливо поле Михаил Чиликов, ученици, много жители на Община Сливо поле.

Християнският празник Благовещение/Благовец във вид, изпълняван през миналия век, беше пресъздаден от самодейци от петте клуба на пенсионерите и народното читалище на с. Ряхово в прекрасната градина на Гинка Корнилова, многогодишен победител във фотоконкурса „Градината в моя дом“. Беше изпълнен водосвет за здраве и берекет. Разказаха се поверия за този ден – ако видиш щъркел, трябва да пипнеш паричка, за да си сит и имотен през цялата година, изпълнени бяха няколко семейни сцени – посещение на черква, помитане на къщата, среща със съседката, продупчване на ушите за обици на малко момиченце, подготовката на агънцата за лятото, раздаване на парички и хляб, засяване на дърво и семена, прескачане на огън, хоро и песни.

Председателят на Областния съвет на СП - Русе – инж. Йордан Казаков, поднесе поздравителен адрес на кмета на Община Сливо поле –  Валентин Атанасов за многобройните успешни социални дейности, които организира администрацията.

Празникът Благовещение стана символ на отварянето на нашата култура и идентичност към Европа, на стремежа да премахнем стереотипите, предразсъдъците и страховете от непознатите култури като представяме „нашия свят“ и като изучаваме и разбираме „света на другите“.

Основната цел на новия проект „Отворени врати на дунавските страни за всички” е създаване на информационни материали за възпроизвеждане и заснимане на обичаи, песни, танци, разкази, вицове, клипове; създаване на картички, дипляни и др.,  свързани с различни места в дунавските страни, които могат да бъдат посещавани и опознавани с помощта на тези материали, без да се знае чужд език. Така проектът ще насърчи междукултурното образование и ще повиши информираността за културното многообразие в европейските страни.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов