Годишна среща на Европейската асоциация на университетите

Новините

06-04-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

45 ученици от Русе, Ямбол, Пловдив, Казанлък и София в надпревара за най-добър инсталатор и изследовател

Русенският университет „Ангел Кънчев“ е активен член на 6 международни организации

На 6 и 7 април в Университета в Берген, Норвегия ще се проведе годишното събрание на една от най-престижните университетски организации - Европейската асоциация на университетите. Русенският университет ще бъде представен на форума от ректора проф. д-р Велизара Пенчева, председателя на Общото събрание - чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и зам.-ректора по международно сътрудничество и евроинтеграция - проф. д-р Юлиана Попова.

Фокусът на годишната конференция на Европейската университетска асоциация ще бъде автономността и свободата на университетите и как те могат да бъдат свързани с решаване на актуални политически, икономически и социални предизвикателства в Европа.

Конференцията събира на едно място институционални лидери, политици и заинтересовани страни, които ще споделят своя опит и ще обсъждат влиянието на последните промени върху управлението, финансирането, човешките ресурси в университетите в Европа. Ще се дискутират академични въпроси, както и подходящите форми на отчетност по отношение на автономията на университетите.

 

Русенският университет „Ангел Кънчев“ е активен член на 6 международни организации - Дунавската конференция на ректорите (DRC),  Европейската университетска асоциация (ЕУА), Вишеградската университетска асоциация (ВУА), Интеруниверситетски център-Дубровник, Балканска университетска асоциация и Университетска агенция на франкофонията (AUF). През изминалата година той запази и утвърди членството си тези авторитетни организации, чрез които се осигурява достъп до редица събития от най-висок ранг във връзка с политиките за висше образование в Европа. Процедурата по кандидатстване за членство в Университетската агенция на франкофонията, която Русенският университет подготви през 2016 г., завърши успешно и от тази година университетът е приет за асоцииран член на организацията. Това му осигурява перспективи за сътрудничество с повече от 800 франкофонски университета по света.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов