Лабораторен урок по биология и здравно образование в ПМГ “Баба Тонка” – Русе

Новините

04-04-2017, 12:36

Снимка:

ПМГ „Баба Тонка“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокурори от Окръжна прокуратура – Русе в час с ученици

Използвайки наличната техника в новия център, всяка от работните групи представи изготвения нетраен микроскопски препарат пред класа

В ПМГ „Баба Тонка“ – Русе, по инициатива на предметната комисия по биология и здравно образование бе проведен открит лабораторен урок на тема: „Еволюция на клетката – изготвяне и наблюдение на микроскопски препарати“. 

Основната цел на урока бе чрез използване възможностите на новия биохимичен лабораторен център да се проследи еволюцията на клетката чрез изготвяне на микроскопски препарати на различни видове клетки. Учениците да използват микроскопите и да покажат резултатите чрез микроскоп с камера на тъчскрийн монитор. 

Урокът беше представен от учениците от 10д клас и подготвен от Мариана Севева – заместник-директор по учебната дейност, и учителите по биология и здравно образование Снежана Пенева и Бисер Станиславов. Той се проведе в новооткрития в училището биохимичен лабораторен център.

В началото на часа чрез беседа и схема „Предполагаем ход на еволюцията на клетката“, визуализирана на тъчскрийн монитор, се актуализираха знания за биологичната еволюция и основните етапи в развитието на живата материя. След това учениците, разделени на работни групи, изготвиха нетрайни микроскопски препарати на: 

Лактобацилус булгарикус, Стрептококус термофилус и други млечнокисели бактерии, предизвикващи ферментационни процеси (Царство „Монера“);

Дрожди – представители на еукариотни едноклетъчни гъби;

Опашато чехълче (Царство „Протиста“);

Клетки от ципа на лук (Царство „Растения“);

Клетки с дихателни устица от покривна тъкан на лист (Царство „Растения“). 

Използвайки наличната техника в новия център, всяка от работните групи представи изготвения нетраен микроскопски препарат пред класа и посочи настъпилите в хода на еволюцията процеси – диференциация, специализация, поява и функция на клетъчните органели, поява на полов процес и значението му и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)