С митинг- заря почетоха гибелта на граничаря Асен Илиев в Караманово

Новините

03-04-2017, 12:40

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

По 500 лева за второ дете ще има в община Ценово , реши Общинският съвет

Кметът Бисер Блажев: Да пазиш границата означава да обичаш своя народ и Родина и да осъзнаваш, че всяко предателство или посегателство срещу тях е заплаха и за самия теб

65-годишнината от героичната гибел на граничаря Асен Илиев беше отбелязана в Караманово. Белокаменният паметник в центъра на селото беше отрупан с венци и цветя. Името на геройски загиналия граничар е не само символ на родолюбие, но и нагледен пример за по-младите поколения как се защитава Отечеството, как сигурността на Родината се поставя пред собствения живот. Макар и само на 23 години  Асен Илиев записва със златни букви името си в книгата на безсмъртието на Гранични войски. За да отдадат заслужена почит на тържествения митинг заря дойдоха не само много жители и гости на населеното място. Тук дойдоха служители на Гранично полицейско управление от Свищов, представителна група на общинската организация на запасното войнство, бивши граничари. Сред официалните гости, за да преклонят глава пред безсмъртния подвиг, бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и зам.-председателят на ОбС Емил Божков. Всички с едноминутно мълчание и падане на колене засвидетелстваха своята признателност към геройски загиналия син на Караманово. В близките дни в родното място на Асен Илиев своята заслужена почит ще отдадат и граничари от заставата, в която е служил храбрия караманчанин.

На 31 март преди 65 години на българо-гръцката граница трима истински българи влизат в ожесточена престрелка с нарушители на държавната ни граница. В 5,30 часа сутринта граничен наряд от застава „Орел“, където служи мл. сержант Асен Илиев, се натъква на шпионска група, проникнала в България шест дни по-рано и изпълнила диверсионната си мисия. В неравен бой нарушителите започват да отстъпват към границата. Сред дъжд от куршуми загиват граничарите Стоил Косовски и Георги Стоименов. Асен  Илиев се опитва да пресече пътя на бандитите към граничната бразда. В неравната схватка е пробит автомата на Асен. Независимо от това ой успява да застреля един от нарушителите и пада смъртно ранен на 200 метра от държавната граница в местността Кралимарков камък. Бандитската група е напълно разгромена.

За саможертвената постъпка Президиумът на Народното събрание на Република България удостоява посмъртно на Асен Илиев Орден за храброст – трета степен и му присъжда званието младши лейтенант. Заставата, в която е служил безстрашния граничар, сега носи неговото име. Признателните жители на Караманово откриват паметник на героя, непожалил живота си за щастието на своя народ, на 2 юни 1973 година. Общинската организация на РСОСЗР в Ценово е избрала за свой патрон името на  Асен Илиев.

Слово за безсмъртния подвиг на Асен Илиев произнесе кметът на село Караманово Бисер Блажев. „Да пазиш границата означава преди всичко да обичаш своя народ и Родина и да осъзнаваш, че всяко предателство или посегателство срещу тях е заплаха и за самия теб. Това е отговорност за бъдещето на страната ни, за топлината и сигурността на домовете ни, за живота и спокойствието на децата ни“, сподели пред пламъците на жертвения огън Блажев.

Деца от местното училище „Христо Ботев“ и самодейци от Женска фолклорна група „От извора“ със стихове и песни отдадоха почит към смелия защитник на отечеството ни. Присъстващите имаха удоволствието да се насладят на продължителни илюминации, които озариха осеяното с безброй звезди небе над Караманово.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов