Държавна опера - Русе е домакин на Международен майсторски клас за оперно дирижиране

Русе Лайф

02-04-2017, 13:00

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има Кризисен център на територията на Община Русе за жертви на домашно насилие

Участват девет млади диригенти

В първата половина на месец април Държавна опера - Русе ще е домакин на Международен майсторски клас за оперно дирижиране, воден от Деян Савич /Белград/, в който участват девет млади диригенти.

Всеки от талантите ще дирижира по две действия от различни заглавия. Рафаел Фейе, Арноуд Пейриер, Никълъс Мак Робъртс ще водят солисти, хор и оркестър в в операта “Отвличане от сарая” от Моцарт на 6 април от 19 часа.

На 10 април публиката ще има възможността да гледа „Самсон и Далила” от Сен-Санс. Ще дирижират Алекс Поляков, Карен Капферер, Андрин Хоелетшчи. Припомняме, че премиерата на спектакъла се състоя при пълен успех на 27 януари тази година.

Класът ще завърши на 13 април с операта на Джакомо Пучини “Мадам Бътерфлай” с диригенти Крис МакКракън, Набуаки Наката, Пиер Валтер. На сцената на Държавна опера - Русе ще дебютира в ролята на Чо-Чо-Сан сопраното Владислава Гарвалова.

"Дебютът ми в ролята на Чо-Чо Сан за мен е изключително въллнуващ и емоционален. Женският образ в партитурите на Пучини винаги е бил изведен на пиедестал, но в "Мадам Бътерфлай" това е сторено изцяло. Дори подлата постъпка на Пинкертон е изведена на втори план, в центъра са емоциите, любовта, саможертвата и страданието на главната героиня, майсторски обрисувани от гениалното музикално перо на Пучини, който е използвал оригинални японски мелодии, но пречупени през собствения му самобитен, ненадминат почерк. Лично за мен ролята е много силна, една от най-сложните в драматургичен и музикален план в оперната литература, изисква задълбочена подготовка. Щастлива съм, че моментът да я представя на сцена приближава.

Владислава Гарвалова завършва  ДМА”Панчо Владигеров”- София през 2003 година при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене.Участва в майсторските класове на проф.Мария Слатинару-Нистор/2002/ и Гена Димитрова/2004/. През 2005г.  печели стипендия  за специализация  в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я  кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008г. Носител е на втора награда от Международния Конкурс "Франц Шуберт" 2009 и на Националния конкурс "Светослав Обретенов" 2002 - награда на публиката.

Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена в „Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира /април 2006/, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята  в „Сватбата на Фигаро” /септември 2006/. Следват Мими от „Бохеми”на Пучини, Микаела от „Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от „Дон Карлос” на Верди - с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр. Брашов /Румъния/, Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски, Аида от"Аида" на Верди, Леонора от "Трубадур", Реквием на Верди и Моцарт, Амелия от „Бал с маски” на Верди, Дездемона от „Отело” на Верди. В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Манон Леско и Тоска на Пучини, Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах, Норма от едноименната опера на Белини, има богат кантатно -ораториален репертоар.

Англичанката Ребека Старлинг, която работи в Русенска опера от няколко месеца, ще направи своя дебют също в операта "Мадам Бътерфлай" с ролята на Сузуки.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов