Ученици гостуваха в Административния съд

Новините

31-03-2017, 16:48

Снимка:

Административен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има Кризисен център на територията на Община Русе за жертви на домашно насилие

Срещата е част от Образователната програма на ВСС и МОН

 

Петдесет десетокласници от ПГИУ „Елиас Канети“ посетиха днес Административен съд – Русе в рамките на организираната от съда първа лекционна среща от Образователната програма на ВСС и МОН.

Гости на събитието бяха прокурор Андрей Ангелов от Окръжна прокуратура – Русе и директорът на ПГИУ „Елиас Канети” Румяна Белчева.

Срещата откри съдия Вилиана Върбанова, която представи пред учениците структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт, компетентност на административните съдилища и специфика на административното правосъдие.

Коментари и въпроси предизвикаха примерите за извършени от непълнолетни административни нарушения и налаганите за тях наказания. Дискусията продължи с полезни съвети към учениците в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания „Знанията, които давате на децата формират доверие не само в съдебната система, но и в държавните институции – нещо, от което изключително се нуждае в този момент обществото ни“, благодари в края на срещата директорът на гимназията Румяна Белчева.

Цикълът от лекции, който съдът осъществява в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, ще продължи до края на втория учебен срок.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов