Ротарианци с куп проекти по случай 80- години Ротари

Новините

31-03-2017, 15:22

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РУО на МОН – Русе: Заявления за прием след седми клас ще се подават и по електронен път

На 28-ми април е концертът „Заедно“

Русенските ротарианци подготвят много по случай 80- години   Ротари . Предстоящ проект на Ротаракт е концерт „Заедно“. Той ще е на  28 април в зала „Русе“ на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. Подготвя се провеждането  традиционния  фестивал „Раксайкъл“ , насочен към опазването на природната среда, рециклиране на материали и природосъобразен начин на живот. Той ще е случи в началото на юни. По време на традиционния футболен турнир през май ще се съберат средства с благотворителна цел. През миналата година парите  бяха насочени към изграждане на център за работа с онкоболни и техните семейства. На 12 и 13 април в хипермаркетите „Метро“ и двата от веригата „Кауфланд“ ще се проведе традиционната акция „Купи и дари“. На 17 април от 11 до 17 часа в началото на Парка на младежта ще се проведе  „Великденско съкровище“ – игри, забавления, създаване на приятелства във връзка с големия християнски празник.

Ротари е най-старата и най-голямата в света хуманитарна организация с идеална цел и има значително присъствие в съвременния обществен живот.

Тя е основана на 23.02.1905 г. в Чикаго, щата Илинойс (САЩ), от адвоката Пол Харис. Според първоначалния замисъл на П. Харис, Ротари трябва да представлява мъжки клуб, насърчаващ приятелските връзки между членовете на бизнес обществото. В първия Ротари клуб членуват четирима бизнесмени, които според идеята на П. Харис е трябвало да се събират периодично, за да поддържат приятелството помежду си и да разширяват кръга си от познанства в света на бизнеса и професионализма. Те решават в този клуб да членува по един представител на всеки бизнес.

През 1910 г. броят на Ротари клубовете в САЩ вече е 16 и в тях членуват 1500 души.

Идеалът на Ротари за служене на обществото е оформен още преди Първата световна война. На Първия конгрес на Ротари, А. Шелдън изказва фразата: „Този, който служи на събратята си, той печели най-много“. Тя заляга и в основата на девиза на Rotary International– “Service Above Self” („Служи над собствените си интереси“).

През 1911 г. са създадени Ротари клубове в Канада, в Англия (в Лондон и в Манчестър) и в Ирландия (в Дъблин). През същата година започва да излиза сп. „Тhe National Rotarian”. По-късно са създадени клубове и в други градове във Великобритания. През третото десетилетие на XX в. организацията е вече световна – Ротари клубове съществуват в Южна и Централна Америка, Европа, Африка, Австралия и Азия.

Сега Ротари обхваща над 34 000 клуба в около 200 страни и територии. Ротарианците по света са над 1 220 000 души. Организацията насърчава идеала за служене на обществото, разширявайки запознанствата като възможност за служба; поощрява високите етични стандарти в бизнеса и професията; признава ценността на всички полезни длъжности като възможност да се служи на обществото; прилага идеала за служене в личния, служебния и обществения живот на всеки ротарианец; съдейства за постигане на напредък в международното разбирателство, добронамереност и мир чрез световно другарство между бизнесмени и професионалисти, които са лидери в своята професия и бизнес. Те осигуряват хуманитарна помощ на обществото, насърчават високоморалните норми на поведение във всички професии и спомагат за укрепването на доброжелателството и на мира по целия свят.

Ротари се издържа единствено от членския внос на ротарианците и от доброволните дарения на ротарианци и приятели на Фондацията „Ротари“, които споделят виждането за един по-добър свят.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов