Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите

Руската полиция вчера задържа стотици протестиращи в цялата страна, включително опозиционния лидер Алексей Навални

Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите, задържани при протести, които руските власти смятат за незаконни, и обвини организаторите, че са платили на младежи, за да участват в акцията, съобщиха от BBC.

Хиляди участваха в демонстрациите срещу корупцията из цяла Русия и поискаха оставката на премиера Дмитрий Медведев. По време на конферентен разговор с представители на медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви протестите като провокация и заяви, че властите се опасяват, че активистите на опозицията ще опитат да подтикнат хората към нарушаване на закона.

"Кремъл обаче ще се вслуша в казаното от хората, участвали в разрешените протести срещу правителството в някои руски градове", добави Песков. Той увери също, че мащабите на състоялите се протестни акции се оценяват трезво в Кремъл. Президентът Владимир Путин е бил информиран за протеста, увери говорителят, окачествявайки го като "опит за извършване на незаконна акция" в центъра на Москва.

"Не можем да се съгласим с призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните", подчерта Песков. "Задълженията в Съвета на Европа не означават, че трябва да нарушаваме собствените си закони."

Според nego Навални е излъгал, заявявайки, че протестът е законен. "Има информация, че е била обещана финансова компенсация на участващи в протестите в Москва непълнолетни, в случай, че бъдат арестувани", добави говорителят на Кремъл.

Над 1000 души бяха арестувани вчера по време на демонстрациите, достигнали невиждани от няколко години мащаби.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов