Предстои приемане на система за прием първокласници в община Бяла

Новините

26-03-2017, 09:00

Снимка:

Община Бяла

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Бяла правят среща със земеделци, авиатори и пчелари за опазване пчелите

Единствено в града има първокласници

Съгласно изискванията на чл. 43, ал.1 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, за осъществяване на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище общините трябва да разработят система за прием. От всички населени места на територията на Община Бяла единствено в град Бяла има 2 две общински училища, в които се осъществява прием в първи клас, поради което е задължително изготвянето и приемането на система за прием на учениците в първи клас.  

При изработването на проекта на Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на град Бяла са спазени принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, пропорционалност.

 

 Принцип на необходимост: Изискванията на чл. 43, ал.1 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование за разработване на система за прием на учениците в първи клас бяха обсъдени на среща на представители на Община Бяла с директорите на общинските училища с прием в първи клас.

 

 Принцип на обоснованост: Съгласно чл. 142, ал. 1 и ал. 2 и чл. 143, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование учениците се приемат в общинските училища в първи клас на определените от училищния план-прием места при условията и реда на държавния образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование. Именно съгласно чл. 43, ал.1 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование изисква общините да изготвят система за прием на учениците в първи клас. Така ще има повече яснота и прозрачност при кандидатстването, класирането и записването на децата в първи клас.

 

 Принципите на предвидимост и откритост: Заложените правила в проекта на системата открито са споделени със заинтересованите на различни нива. Коментирани са различни възможни ситуации, така че да бъдат предвидени и избегнати проблеми. Проектът ще бъде достъпен на сайта на Общината за всички граждани и те могат да изпратят своите становища.

 

 Принцип на съгласуваност: Проектът на наредбата е изготвен от работна група, в която освен служителите на общинска администрация от дейност „Образование, култура и хуманитарни дейности” са включени всички директори на училища, с прием в първи клас на територията на гр.Бяла.

 

 Принцип на субсидиарност, пропорционалност и стабилност – при изработването на Системата участваха всички директори на училища на територията на град Бяла и общинска администрация.

 

Целта е постигане на по-голяма яснота, коректност, публичност и обективност при кандидатстване, класиране и записване на учениците в първи клас. Системата въвежда единни критерии за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на град Бяла, с което ще се гарантира равнопоставеност на всички кандидати. Стремежът е да се избегне конценрирането на ученици само в определено училище и наличие на свободни места в друго, като ефективно се усвои наличния на Община Бяла сграден фонд.

 

С приемането на Системата ще има по-добра възможност за контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и записване на учениците в общинските училища, които се осъществяват по предварително изготвен график и критерии.

 

Със Системата ще се въведат ясни правила за прием в училищата и ще се постигне по-добра информираност на родителите при кандидатстване на децата в 1-ви клас в общинските училища, съобразно техните желания, възможности и интереси.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов