Закриха тролейбусна линия № 25

Новините

25-03-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът връчи златна значка „Русе“ на световноизвестния виолист Юрий Башмет

Съгласно сключените договори за превоз, превозвачите могат да предлагат оптимизиране на дейността си

Вътрешноградската транспортна схема е приета с Решение №1072/Пр.53 от 16.12.2010 г. и частично променяна през 2012 и 2013 г. по отношение на маршрути и разписания. Предвид това, че транспортът е динамична система, дългият период от 2013 г. до 2017 г. и съществените промени в търсенето и предлагането на транспортната услуга, води до необходимостта от корекции в разписанията. Това се обуславя главно от изразената в последно време тенденция за намаляване на пътникопотока, с повишената автомобилизация и използването на личните превозни средства до и от работа, както и на други алтернативни методи за придвижване. Докато през 2013 г. са превозени с обществения градски транспорт 4 842 хил.пътници, то през 2016 г. техният брой е 4 304 хил. бр., т.е. същите са намалели с близо 500 000. Не по – малко съществен е и фактът, че много от големите работодатели (Керос, Витте Аутомотив, Монтюпе, Топ Мен и др.) имат организиран специализиран транспорт за своите служители, което също допринася за намаляване на пътникопотока в масовия градски обществен транспорт. Същият негативен ефект по отношение на вътрешноградските линии, оказва и движението на междуселищния транспорт в чертите на града, който обслужва и част от градските пътници по маршрута си.

Намалените приходи от пътникопотока от една страна и намаляването на субсидиите от друга, оказват съществено влияние върху финансовото състояние на операторите. Съгласно сключените договори за превоз, превозвачите могат да предлагат оптимизиране на дейността си, с цел намаляване на негативния финансов ефект. Трите дружества внесоха искания за промяна по сега действащите разписания, изразяваща се в намаляване броя на курсовете, като не се засягат върховите периоди сутрин, обед и вечер. Запазен е интервал на движение в пиковите моменти в рамките на 10-12 мин. Извън върховите периоди той е в порядъка на 20-40 мин. Дружество „Еггед Русе“ АД предлага обслужване по 7 от общо приетите 8 бр. тролейбусни линии. Не се предлага обслужване по линия № 25 от Централна гара до Захарен завод, поради изключително намален пътникопоток и дублиране на маршрута й на 100 % с автобусна линия № 11 от ул. Мальовица до Дунав мост.

В Приложение №1 (зимни разписания) и Приложение №2 (летни разписания) са представени актуализираните зимни и летни разписания.

Предложението е разгледано на заседание на Общинската комисия по транспорт, която изразява положително становище по направените промени, отразено в Протокол №1/01.02.2017 г. и предлага за утвърждаване приложените зимни и летни разписания на линиите от масовия градски транспорт. Днес Общински съвет-Русе закри тролейбусна линия №25 с маршрут Централна гара – Захарен завод. Утвърдени са актуализирани летни и зимни разписания на вътрешноградските линии от Общинската транспортна схема – зимни и летни разписания.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов