РЗИ – Русе с инициативи по повод 22 март – Световен ден на водата

Дунав

19-03-2017, 11:00

Снимка:

РИОСВ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изследваха водата в 6 населени места в Плевенско

Пречистените води се явяват като достъпен и стабилен източник на вода, енергия, хранителни вещества

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 – ри март и е посветен на действия, които трябва да се предприемат за решаване на въпросите, свързани с водата. През 2017 г. тема на световния ден на водата са отпадните води, а кампанията протича под мотото: „Защо да прахосваме водата?”. Посветена е на намаляване на количествата на отпадни води и повторното им използване. Целите в областта на устойчивото развитие призовават до 2030 г. „Да се подобри качеството на водата чрез намаляване на замърсяването ù, свеждане до минимум изхвърлянето на опасни химически материали и отпадъци, намаляване наполовина количествата на непречистени отпадни води и значително увеличение на мащабите на безопасно повторно използване на отпадните води по целия свят” . Прогресът в решението на тази задача ще способства също за достигането на стабилно развитие относно осигуряването на здравословен начин на живот и благополучие, безопасна питейна вода, нескъпоструваща и чиста енергия, устойчиви градове и населени места, запазване на морската екосистема и екосистемата на сушата.  Повече от 80% от получените отпадни води се стичат обратно в екосистемата без очистване и повторно използване.

 1,8 милиарда души по света използват замърсени с фекалии източници на питейна вода, подлагайки се на риск от заразяване с холера, дизентерия, тиф и полиомиелит. Небезопасната вода, лошите санитарно- хигиенни условия се явяват причина за смърт на около 842 000 души всяка година.

 Към 2050 г. почти 70% от населението на света ще живее в градове (за сравнение днес е 50%). Понастоящем в повечето градове на развиващите се страни липсва необходимата структура и ресурси за ефективно и правилно обработване на отпадните води.

 Възможностите за използване на отпадните води в качеството на ресурс са огромни. Пречистените води се явяват като достъпен и стабилен източник на вода, енергия, хранителни вещества и други възобновяеми материали.

 Загубите по отвеждане и пречистване на отпадните води многократно се компенсират от ползите за здравето на човека, икономическото развитие и екологичното равновесие, за сметка на създаването на нови възможности за бизнес и допълнителни работни места в областта на екологията.

Отпадните води и градовете

Към 2030 г. се очаква 50% ръст на световните нужди от вода. Основно тези потребности ще се наблюдават в градовете и ще се наложат нови подходи към отвеждането на отпадните води и отношението към тях.

Основно в бедните райони на малките и големите градове на развиващите се страни по – голямата част от отпадни води се изхвърля непосредствено в най – близкия водосток или дренажен канал, понякога непретърпяла никакво пречистване или преминала през такова в много незначителна степен.

Отпадни води и промишленост

Промишленото водопотребление съставлява 22% от световното потребление на вода, като в близките години в развиващата се промишленост може да се увеличи няколко пъти.

В последните години натоварването на обществото и заобикалящата ни среда доведе до това, че все повече и повече промишлени предприятия започнаха да снижават обема на отпадни води и да ги пречистват преди изхвърляне. В днешно време отпадните води се разглеждат като потенциален ресурс и тяхното рециклиране може да донесе икономически изгоди. Отпадните води могат да се използват както от едно предприятие, така и от няколко такива съвместно, за сметка на промишлена симбиоза. 

РЗИ – Русе отбелязва Световния ден на водата с няколко инициативи.

На 20 март 2017 година с ученици от I клас на СУ „Възраждане” гр. Русе ще бъде даден стартът на кампанията.

Учениците ще участват в интерактивна игра, посветена на значението на водата за живота на хората. Експерт от РЗИ – Русе ще представи мултимедийна презентация за историята на Световния ден на водата, опазване на водните ресурси, кръговрата на водата в природата. 

На 22 март 2017 година, от 10.00 часа децата от ДГ „Пролет” гр. Русе ще отбележат Световния ден на водата. Експерт от РЗИ – Русе ще разкаже на децата за пътя на водата в природата и различните агрегатни състояния. Предвидени са интерактивни игри за обогатяване на представите на децата за ценността на чистата вода. 

На 22 март 2017 година с ученици от СУ „Йордан Йовков” гр. Русе ще бъде проведено здравно-образователно мероприятие с експерт от РЗИ – Русе на тема: „Какво може да направи всеки от нас, за да бъде водата ни по-чиста”. Учениците ще вземат участие в интерактивни игри, развиващи познания и интереси за опазване на околната среда и водните ресурси. 

На 22 март 2017 година с ученици от II клас на СУ „Възраждане” гр. Русе ще бъде проведено здравно-образователно мероприятие, посветено на значението на водата за живота на хората. Експерт от РЗИ – Русе ще представи мултимедийна презентация за историята на Световния ден на водата, опазване на водните ресурси, кръговрата на водата в природата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)