Директорът на театъра Орлин Дяков номиниран за наградата за драматургия

Новините

18-03-2017, 13:26

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетокласничка от Русе e победи в Национално състезание по творческо писане на английски

Престижното отличие е на името на Иван Радоев

Директорът на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе Орлин Дяков е номиниран за наградата за българска драматургия на името на Иван Радоев. Това стана в деветото издание на конкурса. Той се провежда през 2 години и от първото му издание през 2001 г. досега включилите се в драматургичното състезание са стотици. Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър “Иван Радоев”, а патрон на събитието е кметът на общината. 

Условно провеждането на конкурса може да разделим в три етапа – събирането на пиесите, които трябва да бъдат изпратени на e-mail-а на театъра в електронен вариант – крайният срок за кандидатстване е до края на м. февруари. Във втория етап се включва журито, което се състои от трима изтъкнати театрали – един драматург и двама театроведи. Журито номинира 10 от пиесите и от тези номинирани драматургични текстове се излъчват победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и прекрасна пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов. Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията са от 500 лв.

 

Последният етап от конкурса е тържествена гала-вечер, на която актьори четат откъси от номинираните пиеси и се връчват наградите. Това традиционно става  около 30 март, рождения ден на Иван Радоев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов