Румънците проявиха интерес към института „Образцов чифлик“

Новините

17-03-2017, 17:25

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Градска среща за развитие на предприемаческата среда в в Русенския университет

В Областна управа заседава съвместната българо-румънска земеделска работна група

Днес, в зала „Свети Георги“ на Областна администрация Русе се проведе поредното заседание на съвместната българо-румънска земеделска работна група. Сред официалните гости бяха Дорин Октавиан и Флорин Николае, държавен секретар и член на неговия кабинет в  Министерството на земеделието на Румъния. От българска страна присъстваха проф. д-р Христо Даскалов, заместник-председател на Селскостопанска академия София, доц. д-р Галина Дякова, доц. д-р Димо Недялков и доц. д-р Веселин Дочев, директор и зам.-директори на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ Русе. Проф. Петър Димитров представляваше РУ „Ангел Кънчев“.

Заседанието беше открито от Областния управител на Област Русе, доц. д-р Стефко Бурджиев. Той отбеляза, че комисията е уникална по форма и съдържание по цялото поречие на р. Дунав. Това се базира на факта, че вече 7 години се извеждат и споделят добри практики, които спомагат за увеличаване икономическия растеж и повишаване степента на сътрудничество меджу фирмите и земеделските производители в региона. Реалните резултати от комисията се измерват чрез създадените партньорства между институциите, сключените договори между търговските организации за съвместна дейност, разработени и реализирани проекти между общини и неправителствени организации.

Фокусът беше поставен върху Института по земеделие и семезнание „Обрацов чифлик“ Русе, неговата история и тенденциите за развитие. Доц. д-р Дякова запозна детайлно присъстващите с материално-техническата база на Института, създаването на нови линии и сортове на някои култури, технологии за отглеждане на полски култури и лоза и извършваната селекционна дейност. Тя представи част от проектите, в които е участвал инстиутът за опазване, съхранение и  характеризиране на биоразнообразието при  блатното  кокиче (leucojum aestivum)  и дивата лоза (vitis vinifera ssp. Sylvestris) в България“ и осъществените международни контакти. Институтът поддържа растителен геофонд от  12 869 образци сред които пшеница, овес, фасул, люцерна и други. 

Основен партньор на института е фирма „Ф+С Агро“ ООД. Нейната дейност е   търговия с препарати за растителна защита, торове, семена, зърно и горива, логистиката на дейности по зърносъхранение, консултантски услуги на земеделски производители .

Дискусията продължи на територията на Института, където двете делегации имаха възможността на място да се запознаят с дейността му. Доц. д-р Дякова прие предизвикателството да изпълни приетото по-рано решение за организиране на своеобразно състезание между ППК „Старт 93”, с. Караманово и Костел Патеръу, български и румънски производители на органична тор. Експериментът ще се проведе в опитното поле на института и резултатите  ще се докладват в комисията след неговото приключване.

Следващото заседание на българска територия ще се проведе през май в Русенския университет „Ангел Кънчев“ на изложението  на селскостопанска техника. Университетът ще сподели домакинството с утвърдения на нашия и чужд пазар производител на прикачна селскостопанска техника „Раломекс“  АД гр. Завет.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов