Ден на франкофонията в Русенския университет и СУЕЕ

Русе Лайф

17-03-2017, 15:14

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РЗИ – Русе с мерки срещу разпространението на морбили в региона

Ще бъде открита и изложба с факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век

Всяка година от 1990 насам, месец март е посветен на честването по света на празника на Франкофонията. Тази година Русенският университет се присъединява към събитията с откриване на изложба и награждаване на авторите на най-добрите есета на тема „Je suis francophone“. Денят на франкофонията в Русенския университет ще се проведе на 20 март.

В 11:00 часа във фоайето на Ректората ще бъдат връчени наградите на най-добрите автори на есета на френски език от конкурса, обявен сред учениците от Средното училище по европейски езици в Русе.

Музикално-поетичен рецитал ще срещне публиката с творби на автори от Франция, Белгия и Канада, а след него ще бъде открита изложба с факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век.

Русенският университет е член на Университетската агенция на Франкофонията (AUF), която обединява над 800 висши училища от цял свят.

Събитията по случай Международния ден на франкофонията разкриват нови посоки в изграденото ползотворно сътрудничество между Русенския университет и Средното училище за европейски езици в Русе, което също е подготвило поредица от събития.

Като част от многобройните франкофони по земното кълбо, учениците от начален, среден и горен курс на СУЕЕ ще отбележат с тържествена програма този празник на 22 март от 18.30 часа в Аулата на Русенски университет, Централен корпус, етаж 1. Събитието е организирано с подкрепата на Монтюпе ЕООД. 

Преди развлекателната част, учениците ще представят на публиката немалко причини, за да се учи френски език. Ще се „похвалят“ с успешно взетите си френски дипломи за владеене на езика. Тържествената част ще бъде наситена с много и разнообразни дейности. Учениците от четвърти клас  ще изиграят пиеса на френски език. Единадесетокласници и петокласници ще представят скечове. Интересен елемент е, че в пиесата и скечовете на българските ученици ще партнират французи, работещи в Монтюпе, но помагащи на младите франкофони в изучаването на езика. Ще бъдат рецитирани стихотворения, поеми, ще се изпеят  песни на известни френски певци, ще има  музикално изпълнение на китара.

Празникът ще завърши с кулинарна изложба - творение, както от ръцете на ученички от горен курс, така и на французите от Монтюпе. Ще има и официален коктейл във френски стил.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов