Готвач и барман на ПГ по туризъм – на националния кръг на състезанието по професии

Русе Лайф

17-03-2017, 13:35

Снимка:

ПГ по туризъм Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК – Русе организира курс за водни спасители

В категория „Най-добър млад готвач” се състезава Диян Йорданов от 12А клас

На 10-11.03.2017 г. във Велико Търново се състоя Регионалното състезание по професии, организирано от МОН. Състезанието се провежда в два кръга – регионален и национален. Регионалният кръг стартира в три града: В.Търново, Варна и София. Конкурсът се провежда по регламент, определен от организаторите. Категориите за участие са четири: „Най-добър млад готвач”, Най-добър млад сервитьор”, Най-добър млад хлебар-сладкар”, Най-добър млад барман”.

Готвачът има задача да приготви тристепенно меню, с акцент – вегетарианско ястие, сервитьорът – да сервира изделията на готвача, хлебар – сладкарят – да извае хлебно изделие с много семена и торта „Гараш”, барманът – смути.

Всеки участник получава точки за вкусови качества, външен вид, презентация, спазване на техническите правила за работа в професионална кухня.

Участваха 10 професионални гимназии от 9 града. Победителите от Регионалния кръг ще участват в Националния, който ще се състои през месец април в Пловдив /за готвачите/ и в София /за барманите/.

ПГ по туризъм – Русе, се състезава във В.Търново, с конкуренти от Габрово, Свищов, Враца, Видин, Търговище, Плевен, Троян и В. Търново. Гимназията се представи и в четирите категории.

В категория „Най-добър млад готвач” се състезава Диян Йорданов от 12А клас. Той приготви тристепенно меню, което включва предястие – Запечено френско сирене с чатни от ябълка, бразиран домат със средиземноморски подправки, гарнирано със сос от коноа, цитруси и босилек; основно ястие – Роле от сом с чедър, бейби спанак, сушени домати с хрупкава коричка, гарниран с боб МУНГ, и млечен сос с цитруси; десерт – «Фантазия» с мус от шоколад, запечен белтък, орехи и бисквити.

В категория «Най-добър млад сервитьор» участва Павлин Цонев от 12Б клас, който сервира менюто на готвача.

В категория „Най-добър млад хлебар-сладкар”, се състезава Есра Себайдин от 12А клас. Тя приготви две изделия-  хляб с много семена и торта „Гараш”.

В категория „Най-добър млад барман” участва Веселин Веселинов от 12Б клас със смути. 

Жури в състав: Даниел Петров, Петко Цветков и Радослов Машков, представители на туристическия бизнес във В.Търново, оцени работата на готвачите. Диян Йорданов се класира за Националния кръг.

 

Жури в състав: Васил Колев, Иво Ивов и Емилиян Василев, специалисти от туристическия бранш във Велико Търново, оцени работата на барманите. Сред щастливците за Националния кръг е и Веселин Веселинов.

 

Ментори на състезателите са преподавателите: г-жа Дафинка Кънчева, г-жа Красимира Стойкова, г-жа Радостина Христова, г-н Иван Бонев – учители по професионална подготовка, г-жа Румяна Стоянова, ЗДУПД, г-жа Ренета Вълева, директор на гимназията.

 

Училищното ръководство благодари на учениците за усърдието. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов