Изкушение за меломаните предлага днес фестивал Мартенски музикални дни

Мисия

14-03-2017, 11:25

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Играорци“ канят всички русенци на кръшно хоро на площада

Днес започва и 26-то издание на Международна музикална академия „Проф. Саша Попов“

На 14 март, от 19 ч. в Доходно здание, фестивалната програма предлага едно истинско изкушение за съвременния слушател – музика, която преминава през жанрове и поколения, изпълнена от кларинетния квартет Clarinet Factory - три кларинета и един бас кларинет –със сигурност не традиционен състав за камерен ансамбъл.Музиката, която правят четиримата първокласни чешки кларинетисти Индржих Павлиш, Лудек Боура, Войтех Нидъл и Петър Валашек е атрактивен микс от жанрове, стилистични и технологични импровизации, което превръща техните концерти в истински аудиовизуален пърформанс. Изпълняват музикални творби от различни епохи и стилове – от ренесанс до джаз и модерна музика, които музикантите адаптират сами.

Проектът Clarinet Factory е изключително оригинален и успешен и това го доказват многобройните им участия на редица големи фестивали. Били са и на фестивалната сцена в София, а сега за първи път идват в Русе, за да предизвикат публиката с неподражаемия си стил.

Концертът на Clarinet Factory в рамките на фестивала Мартенски музикални дни се осъществява с подкрепата на Чешки център - София и Министерството на културата на Чехия.

        Специален гост на концерта ще е Посланикът на Република Чехия в България – Н.Пр. Душан Щраух.

Днес започва и  серията майсторски класове в рамките на 26-то издание на Международна музикална академия „Проф. Саша Попов“, традиционна част от Мартенски музикални дни. От 14 до 20 март ще се проведе майсторският клас по оперно пеене, воден от известната оперна прима Дарина Такова. Заключителният концерт на класа ще бъде на 20 март в зала Европа от 17:30 ч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов