Беседа, посветена на книгата на Александър Шмеман „Великият пост“

Новините

12-03-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 5000 русенци с имен ден на Тодоровден

На 14 март в Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Беседа, посветена на книгата на Александър Шмеман „Великият пост“ с модератори отец Стефан Стефанов и отец Георги Георгиев от Русенска епархия ще се проведе на 14 март от 18 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. 

Събитието се провежда по проект „Един другиму и на Христа целия си живот да отдадем“, финансиран от фондация „Комунитас“. 

Книгата на презвитер Александър Шмеман е важно въведение в православното учение и практиката на поста. Богословски размисъл за духовните измерения на поста и значението на аскетичния подвиг за вътрешната промяна на личността в Църквата.

Протопрезвитер Александър Шмеман – православен църковен деятел, богослов, проповедник – е роден в Ревел през 1921 г. Средното си образование получава в Париж. През 1945 г. завършва парижкия Богословски институт и остава да преподава в катедрата по църковна история. През 1946 г. прием свещенството, а през 1951 г. се преселва в Ню Йорк заедно със съпругата си и трите си деца, приемайки поканата на Православната семинария „Св. Владимир”. През 1959 г. защитава в Париж докторска дисертация по литургически богословие. От 1962 г. заема поста декан на Православната семинария в Ню Йорк. Почетен доктор на много университети, неуморим проповедник. Умира на 13 декември 1983 г. в деня на преп. Герман Аляски, покръстител на Северна Америка в Светото Православие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов