60 чуждестранни студенти и докторанти избраха да учат в Русенския университет

Новините

10-03-2017, 15:27

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ ще осигури средства за рехабилитация пътя Русе – Бяла – Велико Търново

Русенският университет е на първо място в България с одобрен бюджет от над 450 хиляди евро за мобилност по Еразъм+ със страни извън ЕС

60 чуждестранни студенти и докторанти, които ще учат в Русенския университет през летния семестър, бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Танцьорите от университетския ансамбъл „Хармония“ показаха и част от богатството на фолклора ни.

Приветствие от името на академичното ръководство направи зам.-ректорът проф. Пламен Даскалов, а проф. Юлиана Попова – зам.-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество направи представи града и университета пред новите студенти.

Младежите са от 12 държави и са участници в мобилност по програма Еразъм+, като за първа година петима китайски студенти идват в Русенския университет. Представителите на Армения, Белгия, Германия, Грузия, Италия, Испания, Китай, Палестина, Румъния, Русия, Турция и Хърватска ще бъдат част от студентската общност в Русе, ще посещават лекции и упражнения във различни факултети. Четирима докторанти - 1 от Китай и 3 от Русия също са част от групата, която ще се обучава в Русенския университета, а четири студентки от Русия са избрали да трупат знания във филиала в Разград.

Русенският университет работи по програма Еразъм от 17 години и има около 350 билатерални споразумения с университети в 44 държави по света за осигуряване на условия за мобилност на студенти и преподаватели. Всяка година между 80 и 100 русенски студенти учат в различни европейски университети, а в годините назад над 1 200 възпитаници са били част от програма Еразъм.

Създаденият още преди 17 години клуб на русенските студенти, участвали в обучение по програма Еразъм, през 2012 година прераства в секция към ESN (Erasmus Student Network). Членовете й подпомагат интеграцията на пристигащите и заминаващите Еразъм студенти. Русенският университет е на първо място в България с одобрен бюджет от над 450 хиляди евро за мобилност по Еразъм+ със страни извън ЕС. Пет държави приемат наши студенти, докторанти и преподаватели и изпращат свои студенти и млади учени в Русе – Армения, Китай, Грузия, Русия и Палестина. Признание за изключително успешната работа на екипа на висшето училище е и националната награда за успешна работа по програма Еразъм+, получена в края на 2015 година.

Следващата събота, на 18 март, в Русенския университет предстои изпит за установяване нивото на владеене на чужд език, който е първи етап в селекцията на студенти за мобилност в страни от ЕС по програма Еразъм+ за следващата академична година. Резултатът от този изпит и успехът от следването са два от критериите за осъществяване на обучение или практика в страни от Европейския съюз.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен