Ректорите от Североизточна България се събраха и представиха темите, които ги вълнуват

Новините

09-03-2017, 10:30

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Русе са проверени 14 търговци на цветя, в 4 обекта е укриват оборот

Методиката за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението не е съобразена с особеностите на регионите

На 08.03.2017 г. от 11.00 часа в Икономически университет-Варна по инициатива на ректорите на висшите училища от Североизточна България - проф. д-р Пламен Илиев – ректор на Икономически университет-Варна, проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на Русенски университет, проф. д-р инж. Росен Василев – ректор на Технически университет-Варна, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на Великотърновски университет, проф. дин Георги Колев – ректор на Шуменски университет, доц. д-р Иван Марчевски – ректор на Стопанска академия-Свищов, проф. дтн Райчо Иларионов – ректор Технически университет-Габрово се проведе среща с медиите.

 

Ръководствата на университетите поставят следните въпроси:

                Демографските проблеми и намаляващият брой на кандидат-студентите водят до драстично намаляване на приходите на висшите училища и редица отрицателни ефекти в икономиката на региона.

                Методиката за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в България (ПМС 328/2015 г.) не е съобразена с особеностите на регионите, в които същите функционират. Моделът на финансиране трябва да е стимулиращ, а не санкциониращ.

                Рейтинговата система да се използва за целите, за които е предназначена и да не участва в методиката за финансиране на висшите училища и други методики за разпределение на средства по оперативни програми и извънбюджетни средства на държавата.

                Потребност от регионална подкрепа за университетите от Северна България - само 27% от бюджета за висше образование е за тях. Необходима е подкрепа от законодателната и изпълнителна власт.

                Проект за изменение на ПМС 64 от 2016 г. – ректорите изразяват несъгласие с предлаганата промяна в чл. 4, ал. 1 (максимално допустимият брой студенти в държавни висши училища да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година) и се предлага да се запази досегашния текст за определяне на държавната поръчка за 2017 /2018 учебна година и да се разработи нов нормативен акт за следващата учебна година. Към публикувания проект за изменение липсват мотиви за предлаганата промяна в чл. 4, ал. 1.

                Увеличаване на диференцираните нормативи за издръжка на обучението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов