Подготвя се честване на поетесата Дора Медникарова и на актьора Андрей Медникаров

Новините

04-03-2017, 13:21

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 5000 русенци с имен ден на Тодоровден

Ще има изложба за живота на Медникарови

Предстои творческа вечер, посветена на 70 години от рождението на поетесата Дора Янева – Медникарова и 95 години от рождението на актьора Андрей Медникаров.

В рамките на вечерта на 9 март, посетителите ще могат да разгледат документална изложба с книги и материали за живота и творческата дейност на русенската поетеса и преводачка Дора Янева-Медникарова и нейния съпруг – актьора Андрей Медникаров. Водещ на вечерта ще бъде литературният критик и преводач Огнян Стамболиев. Слово за актьора Андрей Медникаров ще изнесе театроведът Крум Гергицов.

Съорганизатори са: Дружество на преводачите и Дружество на писателите в Русе, „Дружество 1940 – Русе“  към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Дора Янева-Медникарова е поетеса и преводачка от естонски език. Превела е над 30 книги с поезия, проза и драматургия от класически и съвременни естонски и финландски и автори. Сред големите естонски автори, които е представила у нас са класикът Антон Хансен Тамсааре, Бети Алвер или „ естонската Ана Ахматова”, Арво Валтон, Рейн Салури, Матс Траат, Мари Саат, Оскар Лутс, Юри Туулик, Паул Куусберг, Раймонд Каугвер, От Финландия – академиците на финландската литература – Вейо Мери, Тойво Пекканен, Айно Калас, първият превод на български на Мика Валтари (Нобел, 1965г.) Нейният превод на класическия детски роман-тетралогия „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” от Ено Рауд, вписан в списъка на Ханс Кристиан Андерсен за съвременни разказвачи, има четири издания от 1980 година до днес. Член е на Съюза на преводачите в България, и носител на една от големите награди за цялостна творческа дейност за преводи от финландски, естонски, руски. Автор е на пет стихосбирки и много стихове в печата, а също и на две пиеси.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)