Без тежки престъпления против личността, извършени от малолетни и непълнолетни лица през 2016-а

Регистрираните две тежки телесни повреди са деяния, извършени по непредпазливост

Проблемите на подрастващите и тяхното поведение са били винаги на особено внимание на ръководството на ОДМВР-Русе, като е проявявана необходимата взискателност към служителите с правомощия да работят с тази категория лица.

Основната цел, която е поставена, е да се ограничат посегателствата спрямо малолетните и непълнолетни лица. Същевременно е необходимо да се повлиява върху тяхното поведение като се ограничи броят на противообществените прояви и извършените от тях престъпления.

През годината от 1479 разкрити престъпления, 40 са извършени от малолетни и 155 от непълнолетни. В сравнение с 2015г.: от 1088 престъпления – 35 са извършени от малолетни и 101 от непълнолетни. Наблюдава се тревожната тенденция за увеличение на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни лица /с 65 бр. повече или около 30 на сто/. 

Основните групи престъпления, при които се забелязва повишена криминална активност, са престъпленията против собствеността 32/111 и общоопасните престъпления 4/34. При престъпленията против личността дори се забелязва спад от 9 на 4 при извършителите на възраст 14-17 години. Сред общоопасните престъпления попадат и престъпленията, свързани с производство, разпространение, съхранение и употреба на наркотични вещества. През 2016 г. не се забелязва увеличение на този вид престъпления сред малолетните и непълнолетни лица.

При престъпленията против собствеността е най – разпространена кражбата съответно 28/50 през 2015 г. и 19/85 през 2016 г.

Положителното е, че липсват тежки престъпления против личността, извършени от малолетни или непълнолетни лица. Регистрираните през годината две тежки телесни повреди са деяния, извършени по непредпазливост.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов