Ентусиазъм, памет и мисъл за Трети март

Новините

03-03-2017, 09:19

Снимка:

СУ" Васил Левски"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Боян Петров представи „Първите седем“ пред русенска публика

Сътвореното от учениците доказва, че 3 март не е само ден за почит към героите, но и осмисляне на уроците за историята

За нас, българите, на 3 март 1878 г. бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден има своя ярък отзвук и сред учениците на СУ „В. Левски“ – Русе.

 

В чест на празника във фоайето на училището под ръководството на г-жа Ив. Йорданова бе подредена изложба от проекти на петокласниците, свързани с историческата памет.

 

Големият ентусиазъм и интерес завладя и шестокласниците. С помощта на класните ръководители М. Йорданова и М. Камбурова и учителите по история Ив. Йорданова и П. Михайлова учениците от 6 А, 6Д и 6Е клас се включиха в играта „Аз обичам България“. Под звуците на песента от едноименното предаване и с традиционната пита бяха посрещнати отборите, гостите и журито, което се състоеше от Велислава /10 В кл/, Георги 11 Б, Димитър и Дониана от 11В кл. Шеметната надпревара между участниците разкриваше техните знания от различни области, но винаги свързани с едно име – БЪЛГАРИЯ. И макар, че и трите отбора с плам и енергия се бореха за първото място, то бе спечелено от 6Е клас. Сътвореното от учениците доказва, че 3 март не е само ден за почит към героите, но и осмисляне на уроците за историята, традициите и културата на нашия народ.

 

Ентусиазмът и страстта да покажат, че имаме памет, обхвана и учениците от 11 – те класове и човекът – отбор Велислава Анатолиева от 10 В клас. Под ръководството на преподавателката им по история – г-жа П. Михайлова, седмици те се подготвяха за дебати на тема „3 ти март – национален празник или национална катастрофа“. Жури в състав г-жа Рени Стоянова – зам. директор, г-жа Олга Панайотова – преподавател по бълг. език и всички, които бяха в залата като трети член. Подготовката обхвана не само участниците в отборите на „Правителството“ и „Опозицията“, но и целите класове. Със знамена, плакати и носии влязоха представителите на 11 а, защитници на тезата, че 3 – ти март е национален празник. “Опозицията„ се оказа непоколебима, независимо, че оспорваше по непопулярната теза, този ден да не бъде начело на богатия календар от български официални празници. Аргументирано, разпалено, ентусиазирано, един вихър от знания и емоции показаха участниците.

 

Победители?! Има разбира се. Това са всички участници в отборите, това са всички останали и след дебатите, продължаващи дискусията и в коридора на училището, това са всички тези, които заявиха желание за нови дебати, защото в диспута се ражда истината, защото енергията и желанието да покажеш аргументирана позиция е завладяваща!

 

Цялата тази палитра от събития показа, че 3-ти март ще остане символ на нашата вярност към българските корени и ден за почит и преклонение пред майка България!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов