Кметът Стоилов откри семинар „Обмяна на добри практики за ранно детско развитие“

Мисия

28-02-2017, 14:30

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Картина на трудовия пазар за януари 2017 година в община Русе

Програма „Здраве и образование за всички“ работи за социалното включване на уязвими групи в Русе, Шумен, Бургас, Сливен, Монтана и Пловдив с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество

В периода 28 февруари - 2 март 2017 град Русе е домакин на семинар за обмяна на добри практики за ранно детско развитие. Днес събитието откриха кметът на Община Русе Пламен Стоилов и Ирина Файон – ръководител на Звеното за управление на програма „Здраве и образование за всички“ към Швейцарското посолство. На семинара присъстваха още Даниела Шилкова – зам.-кмет по икономика и инвестиции и ръководител на проекта „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, който се реализира по Програма ЗОВ, координаторът на проекта г-жа Мариела Личева, която направи презентация и разказа за добрите практики, както и г-жа Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ и екипът за управление на проекта.

                Програма „Здраве и образование за всички“ работи за социалното включване на уязвими групи в Русе, Шумен, Бургас, Сливен, Монтана и Пловдив с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

                Акцентът е споделяне и обмяна на добри практики, идентифицирани при изпълнението на проекти в различни райони с различно финансиране, които се превръщат в успешен модел и са от полза и за други общини.

                Работещите в проектите от шестте района на Програмата -  Русе, Бургас (вкл. Малко Търново и Звездец), Монтана, Сливен, Шумен и Пловдив, представят предизвикателствата, с които са се сблъскали в досегашната си работа по ранното детско развитие и решенията, които са намерили, прилагат и смятат за важни да споделят с колеги. Те, от своя страна, черпят опит от детска градина в Търговище, финансирана от Министерството на образованието и науката, от проекти в Русе и Мездра, изпълнявани с финансиране от Норвежкия финансов механизъм и от добри практики с европейско финансиране в Тунджа. Специална сесия, в която участват заместник-кметове, дискутира проблеми на финансирането на детските градини.

                    Стоилов приветства участниците с добре дошли в нашия град и изказа благодарност за подкрепата към г-жа Файон. „Безспорно е, че Програмата, която се реализира, е изключително актуална с оглед проблемите в редица общини. Убедени сме, че децата трябва да са социално ангажирани от най-ранна възраст и да им даваме шанс да се развиват“, заяви кметът.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов