MГ „Баба Тонка“ в Русе с нов биохимичен лабораторен център за над 80 000 лева

Новините

28-02-2017, 13:19

Снимка:

МГ "Баба Тонка"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ветераните плувци на „Ирис”-Русе отново призьори в Плоещ

Над 80 000 лева е общата инвестиция в новия център, който осигурява на талантливите ученици достъп до най-новите образователни технологии

През 2017 г. 23 „Училища на бъдещето“ в цялата страна ще открият новите си високотехнологични кабинети с подкрепата на Фондация „Америка за България“ . Нов биохимичен лабораторен център беше открит в Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе по програма „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“. Над 80 000 лева е общата инвестиция в новия център, който осигурява на талантливите ученици в крайдунавския град достъп до най-новите образователни технологии в сферата на природните науки.

 

Изграждането на центъра отнема 6 месеца, като 75% от необходимия бюджет са дарени от Фондация „Америка за България“. Русенската гимназия успява да набере останалите над 20 000 лв от дарения от родители, училищно настоятелство и бивши възпитаници.

 

Новият център позволява цифровизация на данните от всички изследвания и проекти, и дава възможност за видеовръзка с други училища в страната. Така преподавателите и учениците в Русе вече правят планове за общи видеоуроци и съвместни проекти в реално време със своите колеги и връстници от Математическата гимназия във Варна, където има подобен център по природни науки, създаден по същата програма. 

Русенската гимназия е и едно от 16-те училища в страната, в които има специална длъжност Заместник-директор по образователни технологии. Общо 20 такива специалисти има в България, като всички те са обучени по програми на Фондация „Америка за България“ в Колумбийския университет. Основната им задача е да се грижат за правилната инвестиция и приложение на най-модерните технологии в образователния процес, като по този начин допринасят за значително повишаване на резултатите на учениците и подобряване на средата в техните училища.

 

23 са училищата в цялата страна, които тази година ще открият високотехнологични кабинети по програма „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“. Така от създаването й през 2009 г. досега програмата е подкрепила общо 68 български училища с дарения от 7.8 милиона лева, осигурявайки на над 60 000 ученици достъп до модерно образование по природни науки, информационни технологии и чужди езициСнимка на Деня

Щрихи от Плевен