В пенсионерския клуб „Млади сърца“ възродиха Сирни Заговезни

Новините

27-02-2017, 15:27

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

16 – годишни младежи обраха шофьорка на такси в Русе

С гърмежи мъжете от семейството обявиха началото на Великите пости и пречистването на душите

В пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово спазиха традицията да направят точна  възстановка на всички семейни празници и ритуали. Поредната изява на хората от третата възраст беше свързана с обичаите, изпълнявани на Сирни Заговезни. За броени минути клубната база беше превърната в театрална сцена, която напомняше обстановката в патриархален български дом. Цялото „семейство“ се включи в подготовката на Сирни Заговезни като се изпълняваха точно разпределени задачи. На софрата бяха поставени типичните за празника постни ястия – погача, сирене, бяла халва, варено жито и яйца.  Стопанката не беше пропуснала и да приготви характерната за региона баница макарина. Пред многобройната публика на сцената се качиха участниците във възстановката, пресъздаващи типичното семейство от преди няколко десетилетия. Стопанинът на дома отправи молитва за здраве и берекет. Неговата съпруга изрече думите „С бяло яйце заговяваме, с червено – отговяваме“. При беленето на яйцата черупките на всички бяха събрани на едно място и изхвърлени извън дома, за да се изгонят бълхите и въшките. По традиция свекървата раздаде на всеки член от многолюдната фамилия по парче от погачата, натопено във вино. Празникът Сирни Заговезни и известен още и като Прощална неделя.  На този ден по-младите искат прошка от възрастните и им целуват ръка. Организаторите от пенсионерския клуб се бяха постарали целия ритуал да бъде изпълнен до най-малко подробност. По този начин от „Млади сърца“ завещаха традициите на по-младите поколения. С гърмежи мъжете от семейството обявиха началото на Великите пости и пречистването на душите.

Десетте деца на многолюдното семейство участваха в хамкането и барбарането. Коленичели на пода с ръце зад гърба, малчуганите се опитваха да отхапят по-голямо парче от яйцето или халвата, която се люлее пред очите им. Наградата за този, който спечели е, че първото агънце в кошарата ще бъде кръстено с неговото име.

Барбарането е друго занимание типично за малчуганите преди години. В дълбока тава с вода се поставят монети, премесени с трици. Участниците трябва само с уста да извадят стотинките, които им остават като джобни за дребни сладки, лимонада и боза.

Стрелбата с лък е характерна за пораснали момичета и момчета. Момата, която събере в двора си най-много стрели, е най-харесваната в селото и скоро ще бъде поискана за невеста.

По свечеряване всички участници в празника се отправиха към местността Бог баир. Младежи запалиха от осем страни няколко метровата клада. Под звуците на духовата музика се изви кръшно българско хоро. След като пламъците се успокоиха малки и големи започнаха да се надпреварват и да прескачат огъня, за да прогонят болести и неволи, да няма природни бедствия, цялата година да бъде щедра и плодовита.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов