Съдът отмени решение на Общински съвет – Ветово, с което е приет бюджета на Община Ветово

Новините

25-02-2017, 09:00

Снимка:

община Ветово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

СУЕЕ – Русе кани на детския театър

Делото бе образувано по жалба на кмета на Община Ветово Георги Георгиев

С Решение от 20.02.2017 г., постановено по дело № 281/2016 г., Административен съд – Русе отмени Решение № 173/29.07.2016 г. на Общински съвет – Ветово, с което е приет бюджета на Община Ветово за 2016 г.

Делото бе образувано по жалба на кмета на Община Ветово Георги Георгиев с мотивите, че процесното решение е неправилно и незаконосъобразно.

 

От събраните по делото доказателства съдът намира, че оспореният акт е издаден при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и формата на акта.

 

Видно от приложените по делото доказателства предложението на председателя на Общинския съвет за включване в дневния ред на точка, с която да бъде приет общинския бюджет е направено на самото заседание. Така производството по вземане на оспореното решение е започнало без надлежно уведомяване на общинските съветници и населението на общината. Съдът намира, че административното производство се е развило при пълна непрозрачност на действията на административния орган и в нарушение чл. 12 от АПК, свързан с достъпността, публичността и прозрачността на административното производство. Нарушени са и норми от Закона за публичните финанси (чл. 20, т. 7) и от Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години (чл. 1, т. 7).

Според съда липсват мотиви, от които да е ясно, че волята на административния орган е да приеме оспореното решение с конкретното съдържание, тъй като гласуваните предложения за изменение на проектобюджета не са обсъждани нито в постоянните комисии, нито в пленарна зала.

С тези съображения съдът приема, че са налице основания за отмяна на Решение № 173 по Протокол № 15 от 29.07.2016 г. на Общински съвет – Ветово.

Решението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов