828 лв -средна месечна работна заплата по трудово и служебно правоотношение в Русенско

Новините

25-02-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

9 800 жители на Русенска област могат да внесат здравната си осигуровка за отминалия януари

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2016 г. са получили наетите в икономическите дейности

През последното тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 828 лв., или със 162 лв. под средната за страната (990 лева). Спрямо третото тримесечие на 2016 г. е регистрирано увеличение от 33 лв., а в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. увеличението е с 99 лв., или с 13.6%. Средната месечна работна заплата за октомври е 814 лв., за ноември – 826 лв., и за декември – 844 лева. По размер на средната заплата областта се нарежда на 10-та позиция сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 336 лв. и Враца – 967 лева. С най-ниско средномесечно възнаграждение отново са наетите лица в област Видин – 679 лева. В сравнение с третото тримесечие на 2016 г. във всички области в страната е регистрирано увеличение в размера на работната заплата, като най-значително е в област Враца – с 9.8%, а най-малко в област Смолян – с 1.0%.

В обществения сектор средната работна заплата за периода октомври-декември 2016 г. е 932 лв., а в частния сектор – съответно 803 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи увеличение с 89 лв. или с 10.6%, а в частния нараства с 2.6%. Средната месечна работна заплата на наетите в обществения сектор е с 9.8% под средното равнище за страната, а тази в частния – със 17.7%. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.8%, докато за област Русе разликата достига 16.1%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2016 г. са получили наетите лица в икономическите дейности - „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 252 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” – 1 048 лв., и работещите в сферата на държавното управление – 976 лева. И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” – 493 лв., и „Административни и спомагателни дейности” – 467 лева. В сравнение с третото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение в хотелиерския и ресторантьорския бизнес бележи ръст с 2.7%, а при ангажираните с административни и спомагателни дейности липсва динамика.

Спрямо периода юли-септември 2016 г. в три икономически дейности в област Русе средната месечна работна заплата бележи намаление, което е най-значително в дейност „Строителство”. В останалите икономически дейности, представени в област Русе, средномесечното възнаграждение на наетите лица нараства.

Сравнението на средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности в област Русе със средното равнище за страната показва, че в икономически дейности „Селско, горско и рибно стопанство”, «Хуманно здравеопазване и социална работа» и «Други дейности» средната работна заплата за областта надвишава регистрираната средна за страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов