Ръководствата на Русенския университет и АЕЦ Козлодуй обсъждаха съвместни инициативи

Новините

20-02-2017, 14:51

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избрани са победителите от конкурсите за проекти на е-банер и значка на РИОСВ-Русе

В момента, само в АЕЦ Козлодуй работят близо 350 служители, получили висшето си образование в Русе

Ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева и заместник изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй, Цанко Бачийски обсъдиха сътрудничеството в областта на висшето образование, научните изследвания, популяризирането и внедряването на научни, технически и професионални постижения. От 2011 година двете институции имат договор за партньорство, който предстои да бъде подновен. Проф. Пенчева беше придружена от проф. Иван Евстатиев, ръководител на Центъра за кариерно развитие в университета и р-л катедра Електроника, доц. д-р Людмил Михайлов, ръководител катедра Елктроснабдяване и електрообзавеждане и доц. Огнян Динолов, преподавател в същата катедра.

В срещата участваха ръководители на ключови звена в системата на атомната централа, възпитаници на Русенския университет. В момента, само в АЕЦ Козлодуй работят близо 350 служители, получили висшето си образование в Русе, а 101 младежи от крайдунавския град се обучават в бакалавърски и магистърски програми в университета.

Сред обсъжданите теми на срещата в Козлодуй са били осигуряването на качествена подготовка на студенти в областта на електроенергетиката, електрообзавеждането, електрониката и автоматизацията, която да позволи тяхната успешна реализация в системата на АЕЦ, провеждане на целеви обучения на работници и специалисти от дружеството, обучение на докторанти и съвместни научни проекти с Централата.

Крайната цел на споразумението е да се цел да повиши ефективността на образователната, научноизследователската и развойната дейност в областта на енергетиката.

В края на срещата от ръководството на АЕЦ Колзлодуй са подарили на Русенския университет 10 броя от изключително ценното издание „Електроенергетиката на България“, което проследява изграждането на електроенергетиката в страната ни от нейното начало до първото десетилетие на 21 век.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов