365 събития направи Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2016 година

Мисия

17-02-2017, 16:03

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Директорът на ОД МВР- Русе връчи днес ключовете от нов брониран бус

Те са посетени от над 160 000 души. Създадени са 452 творчески продукта и 396 партньорства

Отчет за дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2016 година беше представен на пресконференция днес. На срещата с журналисти присъстваха д-р Страхил Карапчански – Председател на Управителния съвет, членовете на Управителния съвет – Ирена Петрова и Мария Георгиева, Изпълнителният директор на Фондацията Елена Минкова и експерт „Програми и проекти“  Десислава Василева.

 

Д-р Карапчански представи по-важните акценти от работата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2016 година.

 

Той отбеляза, че в резултат на дейността на Фондацията и 87 проектни екипа през миналата година са реализирани 365 събития, посетени от над 160 000  души. Създадени са 452 творчески продукта и 396 партньорства. Разнообразните прояви са станали факт благодарение на близо 25 000 активни участници и 1068 доброволци.

 

През 2016 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ участва активно в реализирането на кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“. В резултат на това са подпомогнати близо 100 спортни събития на повече от 60 организации, институции и спортни клубове в Русе. Участие в инициативата са взели над 20 000 активни спортисти и стотици любители на възраст от 3 до 80 години. Д-р Карапчански определи кампанията като успешна и заяви, че е постигната основната цел - обединение на всички активни спортисти, любители и приятели на спорта, хора от различни възрастови групи и с различни интереси за възраждане на спортния дух на Русе.

 

Вярна на идеята, че най-добрите посланици на Русе са талантливите и знаещите, хората с новаторско мислене, в рамките на фонд „Лицата на Русе“ през 2016 година са подкрепени  5 талантливи деца и 5 творчески екипа от Община Русе.

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“   беше част от една успешна благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе. В рамките на кампанията са събрани 182 615 лв.

150 000 лв. от тях са резултат от щедрата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и дадоха възможност за закупуването и доставянето на нов роял Steinway. Още 22 615 лв. са събрани чрез допълнително разкритата от Фондация „Русе – град на свободния дух“ благотворителна сметка. Те са постъпили благодарение на щедростта на 36 дарители. Събраната сума покрива разхода за смяната на механиката на 25 пиана.

 

През 2016 година дейността по създаване и утвърждаване на партньорска мрежа на Фондация „Русе – град на свободния дух“ беше разпозната като успешен модел. Съвместната работа на „Фондацията и „Еконт Експрес“ ООД получи награда в категорията „Партньорство“ по време на официална церемония за връчване на Първите годишни награди на GEM България, организация, която е част от международен консорциум Глобален Предприемачески Мониторинг. Съвместната кампания „Знание и растеж“ е посочена като добър модел за местно партньорство за подобряване на условията за личностно и професионално израстване.

 

Дейността на Фондацията беше презентирана и по време на

4-та Дунавска културна конференция на тема „Проекти за регионално сътрудничество в Дунавския регион – Заедно по Дунав към Европа” , която се проведе в град Русе на 24-25 ноември 2016 г. и събра над 100 участници от 14 държави.

 

През 2016 година един от акцентите в работата на  Фондация „Русе – град на свободния дух“ беше и разработването на проекти и търсенето на възможности за привличане на средства от Европейски фондове. В тази връзка успешно стартира Проект: „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“ („IMPACT“), финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Проектът е разработен в партньорство със Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“, Румъния. Стойността на проекта е  1 387 448,53 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията се очаква да постъпят 196 831,04 EUR. Целта на проекта е да популяризира трансграничния район като атрактивна туристическа дестинация на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги. Продължителността на проекта е 24 месеца.

 

През 2016 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ съвместно с Асоциация „Регионален доброволчески център“, гр. Крайова, Румъния разработи проект „Необходимост от Европейски уеб общности Румъния – България“ (NEWS BG – RO),  който спечели финансиране по Програма INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г. Стойността на проекта е 663 048 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията, се очаква да постъпят 309 666 EUR. Продължителността на проекта е 24 месеца.

 

Приходите на Фондацията за 2016 година възлизат на 492 290 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 160 976 лв. са от 71 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“, „Талант без граници“ и „Русе – Европейски град на спорта 2016“, от които 26 дарения са направени от физически лица.

 

Председателят на Управителния съвет д-р Страхил Карапчански отправи благодарност към екипа на Фондацията, към Общински съвет – Русе, който е неин Върховен колективен орган на управление, към всички приятели, партньори и дарители, представители на средствата за масово осведомяване и заяви, че доверието, което получи организацията и успехът са достатъчен мотив тя да работи със същите темпове и през 2017 година.

 

Той отбеляза, че вече е факт и първия конкурс за проектни предложения на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за тази година. В рамките на конкурса са депозирани общо 50 проекта на стойност 616 582 лв. 29 от тях са подадени по програма „Знание и растеж“, а останалите 21 – по програма „Култура и изкуство“.  Исканата от Фондация „Русе – град на свободния дух“ сума е в размер на  345 540 лв. 

За сравнение в първият конкурс за 2016 година са били депозирани общо 35 проекта, а във втория, който се проведе под мотото „Знание и растеж“, са кандидатствали за финансиране общо 29 проектни идеи.    

През 2017 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на русенци събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобили,  Международен фестивал на пясъчните скулптури, Международен фестивал на ледените скулптури, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“. Организацията ще продължи да търси и подкрепя най-оригиналните и иновативни идеи, които ще привличат не само публика, а и участието на все повече русенци,  каза  Карапчански. Той отбеляза, че един от акцентите в работата на Фондацията ще бъде и подкрепата на идеи в сферата на образованието, науката и новите технологии, в синхрон с Иновационната стратегията за интелигентна специализация на Община Русе за периода 2016  - 2025 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов