През 2016-а в Русенско са нараснали престъпленията с наркотици и прекурсори

Крими

17-02-2017, 09:00

Снимка:

Окръжен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдят обвинения за убийството на жена на пътя Русе – София

Извършители са предимно млади хора, повечето наркотично зависими

През периода 01.01.2016 год. – 31.12.2016 год. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 57 досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори, които съставляват 1,9% от всички наблюдавани през отчетния период досъдебни производства (без прекратените по давност).

 

От общо наблюдаваните 57 досъдебни производства, 39 са новообразувани за отчетния период, което съставлява 2% от всички новообразувани досъдебни производства.

 

Престъпленията, за които са наблюдавани тези дела са следните:

 

По чл. 354а, ал. 3 от НК – 44 дела.

По чл. 354а, ал. 5 от НК – 6 дела.

По чл. 354в, ал.1 от НК – 5 дела.

По чл. 354в, ал. 5 от НК – 2 дела.

 

От общо наблюдаваните 57 производства, през отчетния период са приключени 34, което съставлява 1,6% от всички приключени досъдебни производства. От общо наблюдаваните 57 производства 20 не са приключени, което съставлява 2,5% от всички неприключени производства. От неприключените досъдебни производства няма такива, по които срокът за разследване да не е продължен по реда на чл. 234, ал. 3 от НПК.

 

Решените от прокурорите в Районна прокуратура – Русе дела през отчетния период са общо 37 – 1,2% от всички решени досъдебни производства. За периода няма спрени досъдебни производства. Прекратени са 15 досъдебни производства, което съставлява 3,7% от всички прекратени досъдебни производства за периода (без прекратените по давност). В съда са внесени 19 досъдебни производства, което съставлява 3,2% от всички внесени в съда досъдебни производства. Делата са внесени за разглеждане по обвинение срещу 19 лица – 2,6% от общия брой лица по внесените в съда прокурорски актове.Общия брой на обвинителните актове е 7 – 3,3% от общо внесените в съда през отчетния период обвинителни актове.

Общия брой на прекратените и внесените в съда досъдебни производства е 34, което съставлява 3,4% от всички прекратени и внесени в съда досъдебни производства.

 

През отчетния период няма върнати от съда за доразследване дела за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори.

 

Всички внесени в съда досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори са приключили с осъдителни и санкционни решения. Общо осъдените лица с влязла в сила присъда през отчетния период за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори са 18. Оправдани лица – няма.

 

През 2015 год. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 48 досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори. Приключени са 28 досъдебни производства. От общо наблюдаваните 48 производства, 16 не са били приключени. Решените от прокурорите в Районна прокуратура – Русе дела през 2015 г. са общо 32. Спрените досъдебни производства са 3 бр. Прекратени са били 7 досъдебни производства. В съда са внесени 18 досъдебни производства, срещу 21 лица. Общия брой на обвинителните актове е 4.

 

Общия брой на прекратените и внесените в съда досъдебни производства е 25. Общо осъдените лица са 20. Оправдани лица – няма.

 

През 2014 год. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 35 досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори. Приключени са 27 досъдебни производства. От общо наблюдаваните 35 производства 8 не са били приключени. Решените от прокурорите в Районна прокуратура – Русе дела през 2014 г. са общо 28. Спрените досъдебни производства са 4 бр. Прекратени са били 9 досъдебни производства. В съда са внесени 13 досъдебни производства, срещу 15 лица. Общия брой на обвинителните актове е 6.

 

Като констатация следва да се посочи, че в сравнение с 2015 г. и 2014 г., е налице ръст в размер съответно на 18,8% и 62,9% на броя на досъдебните производства за престъпленията с предмет наркотични вещества и прекурсори. Налице е тенденция за нарастване броя на досъдебните производства с предмет на престъпление наркотични вещества и прекурсори.

 

През отчетния период техните „автори“ продължават да са предимно млади хора, по-голямата част, от които наркотично зависими. В по-големия брой дела предмета на престъплението е в много малки количества, от което следва извод, че държаните наркотични вещества са предимно за лична употреба, тъй като самите обвиняеми са консуматори на наркотични вещества.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов