ЕП ще гласува окончателно СЕТА

Парламентът ще гласува и нови законодателни промени срещу тероризма

Очаква се в сряда Европейският парламент да обсъди и гласува споразумението между Евросъюза и Канада за търговия и инвестиции. То има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционните потоци, но не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент, съобщават от пресцентъра на институцията.

В четвъртък, в 12.00 часа източноевропейско време, в Страсбург премиерът на Канада Джъстин Трюдо ще отправи официално обръщение към европейските депутати относно отношенията между ЕС и Канада. Той ще бъде първият канадски министър-председател, който отправя обръщение към Европейския парламент.

За утре са насрочени обсъждания за бъдещето на Общността. Парламентът ще обсъди доклад на председателят на парламентарната група на демократите и либералите Ги Верхофстат, в който се посочва, че времето за управление на кризи в крачка и за допълнителни решения вече е отминало. Той коментира, че този подход досега е довел единствено до приемането на мерки, които често са скромни и закъснели. Верхофстат има предложения и за задълбочен размисъл за справянето със слабостите в управлението на ЕС чрез всеобхватно и цялостно преразглеждане на Договора от Лисабон.

В доклада се посочва, че посоката на промяна на ЕС следва да доведе до осъвременяване на процедурите за вземане на решения, а не до връщането на правомощия на националните държави. В документа е изразена загриженост от обособяването на „подгрупи от държави в ЕС“, които подкопават единството и намаляват доверието на хората.
На 15 февруари ЕП ще обсъди, а в четвъртък ще гласува нови законодателни промени срещу тероризма. Промените предвиждат подготвителните действия, свързани с тероризъм, също да бъдат възприемани като престъпление. За престъпления ще бъдат считани пътувания в чужбина за присъединяване към терористична група и последващо връщане в ЕС, набиране и обучение на терористи, открито подбуждане към терористични действия или изказвания в защита на извършени атентати. Законодателните промени няма да бъдат прилагани от Великобритания, Ирландия и Дания. Като мярка за повишаване на сигурността парламентът ще подкрепи въведените задължителни проверки на всички пътници по външните граници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов