РЗИ-Русе отбелязва 14 февруари с редица инициативи, посветени на борбата със СПИН

В партньорство с Община Русе, ПМГ„Баба Тонка” и други учебни заведения

Ежегодно на 14-ти февруари отбелязваме „Свети Валентин – ден на влюбените. РЗИ – Русе в партньорство с Община Русе, ПМГ„Баба Тонка” и други учебни заведения, медии, ще се включи в Националната анти-СПИН кампания. В рамките на кампанията ще бъдат проведени здравно-образователни инициативи – разпространение на тематични информационни и образователни материали, лекции и беседи, музикални програми и пр. сред ученици и млади хора, ще бъдат предоставени на желаещите и презервативи.

 

В периода от 09 – 14.02.2017 г. местни медии ще излъчат събеседване на тема „ХИВ/СПИН и СПИ – рискове и превенция” с експерт от О ПБПЗ – РЗИ.

 

На 14.02.2017 г. от 10-11ч. в ПМГ „Баба Тонка” гр.Русе заедно ще отбележим „Свети Валентин – Ден на влюбените” с различни инициативи – викторина на тема ,,Какво знаете за СПИН и СПИ”, изработване на „Валентинки” с послания и предоставяне на информационни материали и презервативи. РЗИ ще награди участниците в конкурс за най-атрактивни ,,Валентинки” с предметни награди и грамоти.

На 14.02.2017г. от 11-13ч. в ПМГ „Баба Тонка” гр.Русе ще бъде акцентът на кампанията с изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи съвместно с партньори от Община Русе, ПМГ „Баба Тонка”, медии. консултант д-р Лазаров, лекар дермато-венеролог.

 

От 12:30-13:30 ч. в СУ „Христо Ботев” ще бъде отбелязан Денят на влюбените с музикална програма, спортни игри, в 6-тите класове ще бъде проведена викторина на тема СПИН и СПИ, табло „Ден на влюбените”, където е засегната здравна тематика. Ще бъдат разпространени здравно-образователни материали и презервативи.

 

В много училища в гр. Русе празникът ще бъде отбелязан с музикална програма, кутия с любовни послания, червени панделки, балони и предоставяне на информационни материали и презервативи.

 

По данни на ,,Нацоналната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица.

 

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новооткритите мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

 

Приблизително 90 % от новорегистрираните с ХИВ/инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път.

 

През 2016 година над 336 000 изследвания за ХИВ / по различни поводи/ са направени в КАБКИС в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

 

В кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране в Русе за 2016 г. има общо 1033 изследвани лица, а само за януари на настоящата година са тествани 46 души. Предоставени са множество информационни материали и презервативи.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)