Районна прокуратура: 12 човека са пострадали от незаконен трафик на хора 2016-а

Крими

11-02-2017, 13:44

Снимка:

Окръжен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Районен съд – Русе постанови 19 оправдателни присъди и решения през 2016

През отчетния период за престъпления свързани с незаконен трафик на хора няма осъдени лица

През периода 01.01.2016 г. – 31.12.2016 г. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 11 досъдебни производства за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора, което съставлява 0,4% от всички наблюдавани през отчетния период досъдебни производства (без прекратените по давност).

От общо наблюдаваните 11 досъдебни производства 3 са новообразувани за отчетния период. Престъпленията, за които са наблюдавани тези дела са следните:

По чл. 159а, ал. 1 от НК – 1 дело.

По чл. 159а, ал. 2 от НК – 2 дела.

По чл.159а, ал.3 от НК – 1 дело.

По чл. 159б, ал.1 от НК – 3 дела.

По чл. 159б, ал. 2 вр. чл. 159а, ал. 2 от НК – 4 дела.

От общо наблюдаваните 11 досъдебни производства, през отчетния период са приключени 5, което съставлява 0,2% от всички приключени досъдебни производства.

От общо наблюдаваните 11 досъдебни производства 5 не са приключени, което съставлява 0,6% от всички неприключени през отчетния период досъдебни производства. От неприключените досъдебни производства, няма такива по които срокът за разследване да не е продължен по реда на чл. 234, ал. 3 от НПК.

През отчетния период за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора са решени общо 6 дела, което съставлява 0,2% от всички решени досъдебни производства. Спрени са 2 досъдебни производства, което представлява 0,2% от всички спрени производства. Прекратени са 2 досъдебни производства, което представлява 0,5% от всички прекратени досъдебни производства (без тези по давност). В съда за разглеждане с обвинителен акт е внесено 1 дело, срещу 1 лице.

През периода е върнато 1 дело от съда за доразследване, за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора.

През отчетния период за престъпления свързани с незаконен трафик на хора няма осъдени лица. Оправдани лица – няма.

През 2015 г. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 9 досъдебни производства за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора. От общо наблюдаваните 9 досъдебни производства, 6 са били новообразувани за отчетния период. От общо наблюдаваните 9 досъдебни производства, през отчетния период са приключени 5, а 4 не са били приключени. Решени са били общо 5 дела. Спрени са били 4 досъдебни производства. Няма прекратени досъдебни производства. В съда за разглеждане с обвинителен акт е било внесено 1 дело, срещу 2 лица. През периода няма върнато от съда дело за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора. Осъдени са 2 лица, като присъдата е влязла в сила. Оправдани лица – няма.

През 2014 г. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 10 досъдебни производства за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора. От общо наблюдаваните 10 досъдебни производства 5 са новообразувани за отчетния период. От общо наблюдаваните 10 досъдебни производства, през отчетния период са приключени 6, а 4 не са били приключени. Решени са били общо 6 дела. Спряно е било 1 досъдебно производство. Прекратени досъдебни производства – 3. В съда са внесени 2 дела за разглеждане, от които 1 с обвинителен акт срещу 1 лице и 1 споразумение срещу 1 лице. През периода няма върнато от съда дело за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора. Осъдени са 1 лице, като присъдата е влязла в сила. Оправдани лица – няма.

През отчетния период няма отчетлива тенденция за съществена промяна на броя на наблюдаваните производства за престъпления, свързани с незаконен трафик на хора. Спрямо 2015 г. е налице ръст от 2 дела, което представлява 22,2% в повече, но същевременно спрямо 2014 г. този ръст е само с 1 досъдебно производство или 10%.

Пострадалите лица от престъпленията по Глава втора от НК – трафик на хора – вътрешен и външен са общо 12, като от женски пол са 11, от които жени – 7 и 5 момичета от 14 до 18-годишна възраст. Пострадали мъже – 1, момчета – няма.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов