Съдът в Русе отмени решение на ОбС – Две могили след жалби на кмета и губернатора

Новините

11-02-2017, 11:00

Снимка:

Община Две могили

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Областна управа Русе е партньор на обществен форум за активно дълголетие

Старейшините опростили дължими пари от сдружение на животновъди

Кметът на Община Две Могили обжалва решение №396 по протокол №20/25.11.2016г. на Общински съвет Две Могили. С решението Общинският съвет е дал съгласие дължими от Сдружение на животновъдите с. Острица суми, ведно със законните лихви за неплатена наемна цена по сключен между общината и Сдружението договор за отдаване под наем на земеделски земи от общинския поземлен фонд да бъдат опростени, като несъбираеми. Същото решение №396/25.11.2016г. на ОбС Две Могили е било върнато от областния управител на област Русе със Заповед №4-95-00-759/12.12.2016г. за ново обсъждане, с мотиви, че е незаконосъобразно. С решение №427 по протокол №21/22.12.2016 г. на Общински съвет Две Могили, върнатото за ново обсъждане решение №396 по протокол №20/25.11.2016 г. на Общинския съвет е потвърдено.

 

По повод на несъобразяването на ОбС Две Могили с мотивите, изложени в заповедта на областния управител, с която решение №396 е върнато за ново обсъждане, областният управител депозира в съда жалба, по реда на чл.45, ал.11 от ЗМСМА. По тази жалба е образувано административно  дело №9/2017г. по описа на РАС, прекратено и присъединено към настоящото съдебно производство, с оглед издаване на общо решение на съда по двете производства, в които се оспорва един и същ административен акт.

 

В жалбата на кмета на община Две Могили се релевират основания за незаконосъобразност на оспореният акт поради допуснати съществени процесуални нарушения, липса на мотиви, нарушение на материалния закон и поради противоречието му с целта на закона.

 

В жалбата на областния управител на област Русе се излагат подробни доводи и съображения за нищожност на оспорения акт поради липса на правно основание, разписано в закона и съответно компетентност на ОбС Две Могили да взема такова решение. Алтернативно се счита, че то е незаконосъобразно, поради нарушение на материалния закон, поради липса на задължителни реквизити досежно форма и съдържание на акта, водещи но нарушение на чл.59, ал.2, т.4 от АПК-липса на мотиви, липса на посочен адресат на решението. Иска се обявяването на решение №396/25.11.2016г. на ОбС Две Могили за нищожно, алтернативно – отмяната му като незаконосъобразно.

 

Административен съд – Русе уважи жалбите на областния управител и кмета, като отмени решението



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов