Нови 9 разследващи полицаи назначени в ОД на МВР – Русе в края на 2016 година

Новините

08-02-2017, 11:08

Снимка:

Районен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Районна прокуратура – Русе - с предложения за промени в законодателството

Очаква се това да се отрази положително на работата на прокуратурата

Значение за броя на делата с приключено разследване имат приключените бързи и незабавни производства, по които разследването приключва в съкратени срокове по особените правила на НПК. През отчетния период, броят на приключените дела по реда на гл.ХХІV и гл. ХХV от част V на НПК – БП и НП, т.е. дела, разгледани и решени по същество по посочените особени правила, възлиза на общо 274 дела – 202 БП и 72 НП, които са били внесени в съда или прекратени, а общо преобразувани за разследване по общия ред са 81 дела – 80 броя БП и 1бр. НП.

 

За сравнение, през 2014 г. са били приключени общо 250 бр. БП и НП по този ред, а общо 140 бр. са били преобразувани за разследване по общия ред. Анализът на тези данни сочи, че макар и наблюдавани и решени по-малък брой БП и НП, значително по-голяма част от тях (в сравнение с предходния отчетен период), са приключили в предвидените кратки срокове за разследване по гл. ХХІV и гл. ХХV от част V на НПК – 70,5% за 2016 г. при 56% за 2015 г.

 

С неприключило разследване в Районна прокуратура – Русе през 2016 г. остават 793 дела, при 742 дела за 2015г. и 608 дела за 2014 г., като това отново се дължи на значително по- малкия брой разследващи полицаи.

 

Продължителността на разследването по досъдебните производства, проведени по общия ред в срок до 2 месеца е 43,4% спрямо общия брой приключени досъдебни производства, разследвани по общия ред, при 57,7% през 2015г. Констатираният спад по този показател се дължи на няколко фактора – от една страна, както бе посочено и по-горе, провеждане на процедурите по чл. 159а от НПК изисква допълнително време за изготвяне, обработване и адресиране на кореспонденцията между отделните органи, а този способ се прилага при значителен брой дела от компетентността на Районната прокуратура – най-често по чл. 194 – чл. 196 от НК и по чл. 209 – чл. 211 от НК.

 

От друга страна, за констатирания спад по обсъждания показания влияние оказа и факта, че през 2016 г. в ОДМВР – Русе са работили общо 38 разследващи полицаи при 51 щатни бройки, което доведе до промени в разпределението на работата между разследващите полицаи, включително с промени в разпределението на същите в отделните сектори и преразпределение на делата. Това се отрази в динамиката и ритмичността на работа на разследващите от тази структура. Положителен факт в тази насока е обстоятелството, че в края на 2016 г., след успешно проведени конкурсни процедури, в ОДМВР – Русе бяха назначени и вече активно работят общо 9 броя разследващи полицаи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов