РЗИ-Русе се включва в отбелязването на Деня за безопасен Интернет

Новините

07-02-2017, 12:06

Снимка:

Пресцентър Община Русеqархив

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатни консултации с психолог в МИКЦ – Русе през този месец

Онлайн тормозът представлява използването на интернет за нанасяне на емоционална вреда върху други хора

На 7 февруари за 14 – ти пореден път светът отбелязва  Международния ден за безопасен интернет, посветен на защитата на децата в онлайн пространството. Всяка година денят се отбелязва в повече от 150 държави на всички континенти във втория вторник на втория месец.

Централното събитие в България ще премине под мотото „От теб з@виси“, като основният фокус ще бъде върху възпитанието на децата в по – отговорно и безопасно ползване на интернет и мобилните комуникации. Центърът за безопасен интернет ще представи за първи път резултатите от проведеното в края на 2016 г. национално представително изследване за ползването на новите технологии от децата и техните родители, което ще позволи да се видят както положителните, така и негативните тенденции в употребата на интернет и технологиите от децата.

Основните притесниния, които произлизат от все по – продължителното използване на интернет технологиите от подрастващите са в две направления: онлайн тормоз и реч на омразата.

Онлайн тормозът представлява използването на интернет за нанасяне на емоционална вреда върху други хора. Много често той бива използван от деца и

тийнейджъри като начин да обидят, отмъстят или просто да се пошегуват с приятелите си. Последният има различни форми.

Онлайн тормоз може бъде създаването на фалшив профил в социалните мрежи, публикуването на подигравателни снимки или клипове в сайтове за видео споделяне, или изпращането на обидни или заплашителни съобщения чрез програми за свързване.

Превенция: Разговори за взаимоотношенията. Добре е родителите и възрастните да бъдат позитивен пример за справяне с трудностите, като демонстрират как могат да се решават проблеми със спокоен разговор. Това ще позволи на детето да види други възможности за разрешаване на конфликти по неагресивен начин – да сподели вкъщи и/ или в училище, да потърси подкрепа от приятелите си, да не отвръща на обиди, защото това ще усложни допълнително ситуацията.

Добро самочувствие: най-добрата превенция срещу чувството за несигурност у детето е изграждането на реалистична положителна самооценка. Това може да се постигне чрез сплотяващи семейни преживявания или чрез практикуване на различни хобита – изкуство, спорт и пр.

Комуникация с училището: тормозът се случва най-често в училищна възраст, затова е важно всеки родител да поддържа връзка с учителите на своето дете.

Настройки за сигурност на изображения и профили в социалните мрежи. Често пренебрегвана стъпка при създаването на профили в социални мрежи или споделянето на снимки и видео е внимателното разглеждане на настройките за сигурност. Най-сигурният начин тези настройки да гарантират автоматично защита е профилът на детето да има задължителна отметка ,,под 18 години” и с възраст най-близка до реалната.

Речта на омразата се състои от думи, жестове или визуални материали (снимки, рисунки или видео), които унижават, обиждат или призовават за насилие срещу определени хора, заради принадлежността им към дадена група – социална, религиозна, етническа. Тя се среща много често в интернет, където лесно могат да се създадат големи групи, които подкрепят агресията и омразата към даден човек или група хора. Речта на омразата освен форма на онлайн тормоз се различава от свободата на словото, защото нарушава правата на засегнатите и би могла да доведе до реално насилие.

Превенция: Изграждането на толерантност ще позволи на младия човек по-добре да разбере света около себе си и хората в него, ще позволи на младото момче или момиче да мисли критично, когато види обидна публикация и да преценява кога едно твърдение е истина и кога – лъжа.

РЗИ – РУСЕ се включва активно съвместно с партньорите от ПИЦ – Русе в образователни инициативи на учениците от русенските училища: ОУ „Васил Априлов”, ОУ „Ангел Кънчев” и СУ „Васил Левски” относно безопасно сърфиране в интернет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов