Самодейци от Ценово поканени на фестивал в Естония

Новините

05-02-2017, 09:00

Снимка:

община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Ценово кандидатства с проект за ремонт на читалището в Пиперково

Фестивалът „Светоч“ се провежда под патронажа на министъра на културата на Република Естония и с активното съдействие на посолствата на Руската федерация и Република Беларус

Община Ценово е единствената в България, която преди дни получи официална покана да участва в Петия Международен фестивал на славянската култура „Светоч 2017“. Събитието  ще се проведе от 24 до 28 август в курортния град Пярну, известен като лятната столица на Република Естония. По оценка на специалистите проявата е сред най-добрите европейски форуми, насочени към народното творчество. През 2013 година в конкурса „Събитие на годината“ фестивалът е класиран на първо място в културната програма на Естония.

Фестивалът „Светоч“ се провежда под патронажа на министъра на културата на Република Естония и с активното съдействие на посолствата на Руската федерация и Република Беларус.

В състава на международното жури освен водещи специалисти в областта на културата от прибалтийската държава са включени и изтъкнати етнолози от Руската федерация и Република Беларус, най-добрите хореографи от Талинското балетно училище и Държавния институт по култура в Санкт Петербург, лауреати от международни конкурси, известни музиканти и композитори от различни държави. На фестивала присъства целия дипломатически корпус, акредитиран в Естония, представители на държавната и местната власт. Поканата, изпратена лично до кмета на община Ценово д-р Петър Петров, е подписана от председателя на организационния комитет и директор на фестивала Наталия Рафикова.

Ръководството на община Ценово има готовност и желание да представи нашата страна във фестивалната програма. Фолклорна група и танцов състав могат да се включат в „Светоч“ като покажат на публиката традиционна обредност в танцовото изкуство и характерни народни песни от различни фолклорни региони на България. В поканата, отправена от организаторите е посочено, че разноските за петдневен престой с такси за участие и регистрация, нощувки и изхранване е в размер на 220 евро.

Кметът д-р Петър Петров изпрати официално писмо до министъра на културата Рашко Младенов с молба да бъде осигурена финансова подкрепа за участие на ценовските самодейци, за да успеят да представят за първи път богатството на българския фолклор по време на международния фестивал.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов