Данни от данъчната кампания в офиса на НАП в Русе до 31. 01. 2017 г

Парите

04-02-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

50 проекта за 616 582 лв кандидатстват пред Фондация „Русе – град на свободни дух“

Когато доходът е придобит от местно физическо лице от източник в чужбина, окончателния данък по чл. 46 се внася в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиването на дохода

Към 31.01.2017 г.  са подадени:

            273 бр. /49%/ декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г. по електронен път, от които 173 бр. с ПИК, т.е.  63% от подадените по Итнтернет и 31% от общо подадените

            557бр. декларации за облагане на доходите на физическите лица общо

            1 022 бр. декларации за облагане с корпоративни данъци, от които по Интернет с ел. подпис – 825 бр. /81%/

 

Новостите тази година:

            Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

            Препоръчваме на хората да подадат декларации по електронен път – три причини:

            По-бързо, по-лесно и безпроблемно

            Може да ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне (но не повече от 1000 лв.), ако подадат декларация до 31 март и нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, платят данъка до 2 май.

            С ПИК (или ел. подпис) могат да ползват още повече от 50 други услуги – справки за задълженията си към НАП, за данък за колата, такса смет и данък сгради, да подават осигурителни декларации, подаване на данъчни и осигурителни декларации и т. н.

 

     Промени в ЗДДФЛ, които ще се прилагат за доходите за 2016 г.:

                      Промени във връзка с облагането на доходите в натура:

            Работодателите могат да изберат да облагат с данък върху разходите по чл. 204, ал. 1, т. 4 от ЗКПО доходите в натура, представляващи разходи в натура по смисъла на § 1, т. 83 от допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане при условията на същия закон. Правото на избор се упражнява по реда на чл. 217, ал. 3 от ЗКПО и не може да се прилага за отделни физически лица

            Доходите в натура, обложени по реда на чл. 204, ал. 1, т. 4 от ЗКПО, не се включват в облагаемия доход по  чл. 24, ал. 1 от ЗДДФЛ.

            Данъчно задължените лица декларират избора си по чл. 24, ал. 3 от ЗДДФЛ за 2016 г. в годишната данъчна декларация за 2016 г.

            Данъчно задължено лице, което до датата на обнародване на този закон е прилагало реда за облагане на разходите в натура като непарични доходи на физическите лица по реда на ЗДДФЛ, може да избере, като декларира с годишната си данъчна декларация, подавана за 2016 г.:

            1. да продължи да прилага този ред до края на 2016 г., или

            2. (в сила от 01.10.2016 г.) да приложи чл. 204, ал. 1, т. 4 до края на 2016 г.  (§ 13 от ПЗР към ЗИД на ЗКПО)

         Промени във връзка с прилагане на данъчните облекчения, които са ползвани чрез работодателя:

             Документите по чл. 23, ал. 1, т. 1, 2, 4, 8 и 9 не се прилагат към годишната данъчна декларация, когато са представени пред работодателя по основното трудово правоотношение и облекченията по чл. 18, 20, 22, 22в и 22г са ползвани в пълен размер по реда на чл. 49, ал. 3 и 4 от ЗДДФЛ.

        Уточнение във връзка с ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22 г от ЗДДФЛ

Към 1 януари на данъчната година детето да не е навършило пълнолетие.

        Възможност за подаване на годишна данъчна декларация за доходи на починали лица

            Годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за доходите на починали лица може да се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители. Подадената в срок декларация от един наследник ползва и другите наследници.

            Годишната данъчна декларация се подава в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода, като може да се подаде и след този срок, но не по-късно от 6 месеца след откриването на наследството.

            Доходи, за които наследниците или заветниците са узнали след изтичането на тези срокове, се декларират в едномесечен срок от узнаването. В тези случаи дължимият данък се преизчислява.

            В случаите по чл. 50, ал. 9 от ЗДДФЛ годишната данъчна декларация се подава в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по последния постоянен адрес на наследодателя.

            Когато не е подадена декларация по чл. 50, ал. 9 от ЗДДФЛ, задължението може да бъде установено с акт по чл. 106 от ДОПК.

       Възможност за допълнителна еднократна корекция на годишната данъчна декларация:

-           При откриване на грешка в декларираните данни и обстоятелства, основата и определените задължения след 30 април данъчно задължените лица имат право, еднократно в срок до 30 септември на годината, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация. Т.е. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Запазва се и досега съществуващата възможност за корекции до изтичане на срока за подаване на декларациите, за доходите – 30 април и на декларациите за корпоративен данък – 31 март, както и възможността да се извършват корекции на данъчния финансов резултат и дължимия данък от фирмите след уведомяване на орган по приходите.

           Лимит за размера на отстъпката по годишната данъчна декларация:

             Лицата, които подадат годишна данъчна декларация до 31 март на следващата година по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв., при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към  момента  на  подаване  на  декларацията  и  данъкът  за довнасяне е внесен в срока по чл. 67, ал. 5 от ЗДДФЛ.

Промени за земеделските стопани:

Новорегистрираните земеделски стопани декларират правото на избор по чл. 29а, ал. 1 от ЗДДФЛ за годината на регистрацията им в годишната данъчна декларация по чл. 50 за същата година.

  След изтичането на срока по чл. 29а, ал. 3 /като ЕТ/ от ЗДДФЛ (не по-кратък от 5 последователни данъчни години) лицето може:

     1. да продължи да се облага по избрания ред, като в този случай не е необходимо да подава нова декларация по  чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ.

 2. да избере да се облага по реда на чл. 29 /с нормативно признати разходи/от ЗДДФЛ, като упражни правото си на избор в декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година.

    § 53 от ПЗР към ЗИД на Закона за акцизите и данъчните складове декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ, с която се упражнява правото на избор по чл. 29а, ал. 6, т. 2, за 2017 г. се подава в срок до 31 януари 2017 г.

            Промени в декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване на правото на избор на облагане на земеделски стопани.

 

Промени в ЗДДФЛ в сила от 01.01.2017 г.:

 

                ВАЖНО ! Въведено ново условие за ползване на данъчните облекчения:

            Всички данъчни облекчения се ползват, при условие че данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

            Представяне на писмена декларация пред работодателя, че към момента на подаването й работника/служителя няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация.

Нови срокове за едноличните търговци:

            Едноличните търговци внасят дължимите месечни авансови вноски за месеците януари, февруари, март и април или дължимата тримесечна авансова вноска за първото тримесечие до 30 април.

            Едноличните търговци внасят дължимия данък върху разходите в срок до 30 април на следващата година, като в този случай не се прилага чл. 217, ал. 2 от ЗКПО.

               Нов ред на облагане на доходите, придобити от местни физически лица, от източник в чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък по реда на чл. 38 от ЗДДФЛ:

             Когато доходът е придобит от местно физическо лице от източник в чужбина, окончателния данък по чл. 46 се внася в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиването на дохода, и се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

             Дължимият данък вече няма да се декларира в данъчната декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ.

     Въвеждане на облагане с данък върху таксиметров превоз на пътници по реда на Закона за местните данъци и такси:

            Не са облагаеми доходите от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица - водачи, от името на регистриран превозвач, но за тяхна сметка, ако за автомобила, с който се извършва дейността, е платен данък върху таксиметров превоз на пътници по реда на ЗМДТ.

            В облагаемия доход по чл. 26, ал. 1 от ЗДДФЛ не се включва счетоводният финансов резултат, формиран от дейности които се облагат с данък върху таксиметров превоз на пътници по реда на ЗМДТ.

Облекчение за безкасови плащания:

 - Въвежда се възможност да се ползва данъчно облекчение в размер на 1 % от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лв. Условието е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са в размер на 80 или над 80% от доходите подлежащи на облагане с данък върху годишната данъчна основа. ВАЖНО!!! Това облекчение ще се ползва с подаване на данъчната декларация догодина, тоест през 2018 г

-           От тази година данък върху доходите няма да се събира върху наградите, предоставени на ученици с изявени дарби за участие в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

-           Необлагаеми са и наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба, които са с незначителна стойност – до 30 лв.

-           От 2017 г. с данък върху доходите ще се облагат паричните и предметни печалби, получени от участие в игри, които не са хазартни по смисъла на Закона за хазарта, при които печалбата се определя на случаен принцип.

 

Промени  в ЗКПО:

Eдна от основните промени и тук е свързана с личното ползване или т. нар. Данък „Натура“.

Фирмите имат нова алтернатива:

– или да третират разходите като доходи в натура на физическите лица със съответстващото на това третиране облагане на доходите по реда на ЗДДФЛ, или

– да облагат разходите по реда на ЗКПО с 10% данък върху разходите, който е окончателен.

Второто е т. нар. Данък „Натура“, който трябва да се заяви изрично с данъчната декларация, която се подава до 31 март. Той за повечето фирми е по-изгоден, защото е годишен и се елиминират и осигуровките. А служителите или поне тези от тях, на които работодателите предоставят коли и телефони, винаги преценяват чистия доход, когато се договарят.

Други промени в ЗКПО:

При откриване на грешка, свързана с  предходната година или при отразяване на коригиращо събитие данъчно-задълженото лице може да коригира еднократно в срок до 30 септември на текущата година данъчния финансов резултат и дължимия корпоративен данък чрез подаване на нова декларация за предходната година.

Годишен отчет за дейността не подават лица, които не са осъществявали дейност през по смисъла на Закона за счетоводството.

Всички декларации по образец, за които задължението за подаване възниква след края на 2017 г., ще се подават по електронен път. Отстъпката по чл. 92, ал. 5 за ГДД отпада по отношение на ГДД за 2017 г.

 

По-високи осигуровки:

 

           Промяната, която засяга всички, е увеличението с 1 процентен пункт на вноската за фонд "Пенсии". Тя става 13.8% за родените след 1959 г. (още 5% отиват в задължителните пенсионни фондове) и 18.8% за родените преди тази година (виж сметките). Увеличението се разпределя така – 0.56 за сметка на осигурителя и 0.44 за сметка на осигурения.  Размерът на вноските е едната част от уравнението, другата е основата, върху която се начисляват те. Максималният размер на осигурителния доход през тази година остава непроменен - 2600 лв. на месец. Минималният обаче расте заради минималната работна заплата и ще е 460 лв. - 9.5 % ръст спрямо 2016г.

      Променя се и авансовият осигурителен доход за самоосигуряващите се лица спрямо облагаемия им доход за 2015 г. За тези, които са нямали дейност през посочената година и са започнали да се самоосигуряват през 2016 г. или 2017 г., минималният осигурителен праг е 460 лв.

Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители за 2017 – 300 лв.;

-           ВАЖНО!!! От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, дължат месечно по 18,40 лева. Има нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв., заради което се променя и вноската от безработните. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г.

- Здравни осигуровки и права – напомняме на хората да не пропускат да плащат здравните си вноски, защото ако пропуснат и изпаднат от осигуряване, трябва да плащат вноски за пет години назад.

 

До края на кампанията:

•           Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 2 май ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите ще работят до тогава докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последните срокове.

•           Хартиени образци на декларациите има във всички офиси на НАП още преди края на 2016 г. Насърчаваме клиентите на администрацията да използват образците, които са публикувани на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Те са в текстови формат, така че могат да се попълват на компютър.

•           Плащане на данъци и осигурителни вноски. Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. За улеснение на нашите клиенти в повечето офиси на НАП са разкрити банкови гишета, които обслужват клиентите на администрацията. Заплащането на данък върху доходите от физическо лице на банково гише в офис на НАП е безплатно. Заплащането на данъците и осигурителни вноски може да стане и в последния ден, стига средствата да постъпят по сметки на Агенцията до края на следващия работен ден.

 

                     По-важните срокове в кампанията:

           2 май – декларация за облагане на доходите и плащане на дължимия данък за довнасяне;

           31 март – 5% отстъпка за данъка за довнасяте по декларацията за доходите, но не повече от 1000 лв.;

           31 март – срок за фирмите за подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци; 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис. И тази година фирмите ще могат да подават годишните си отчети за дейността на едно място – или в НАП или в териториалните бюра на НСИ.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)