Два международни форума ще популяризират Русенската библиотека

Новините

04-02-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нощ на книгите за Хари Потър в РБ „Л. Каравелов“ – Русе

През 2017 културният институт ще бъде отново домакин на Нощ в библиотеката, Европейска нощ на литературата и Европейска нощ на учените

През месец юни ще се проведе ІІІ Международен конкурс за комикс и блицанимация на тема „Живата факла“, а през месец септември ще бъдат обявени резултатите от ХІIІ Международен конкурс за екслибрис „Еx Libris – Ex Libertas”. Двата конкурса вече имат свои фейсбук страници и по-активно ще се популяризират у нас и в чужбина.

На 25 и 26 април Русенската библиотека организира Национална конференция на тема „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?”. Конференцията има за цел да интерпретира темата за свободата като изконно човешко право, условие за активна позиция, предпоставка за творческо развитие, начин за осмисляне на света и пространството, среда за споделяне на знание и добри практики в сферата на историята, религията, културата, икономиката, технологиите, архитектурата, дизайна и други области на човешкото познание.

Форумът се посвещава на четири знакови годишнини от националната и световната история: 10 години членство на България в Европейския съюз, 140 години от Руско-турската освободителна война, 180 години от рождението на Васил Левски, 470 години от рождението на Мигел де Сервантес. Заявки за участие се подават до 15 март 2017 г. Срокът за изпращане на докладите е 10 април 2017 г.

През 2017 културният институт ще бъде отоново домакин на Нощ в Библиотеката, Европейска нощ на литературата и Европейска нощ на учените.

През месец септември Библиотеката ще се включи за трета поредна година в екоинициативата „Стара хартия за нова книга“.

 

Разнообразни и атрактивни ще бъдат инициативите, насочени към най-малките русенци.

На 2 февруари ще се проведе Вечер на Хари Потър, а на 31 март за пета поредна година ще организираме Андерсенова нощ в Библиотеката. По традиция Русенската библиотека ще се включи и в националните кампании за стимулиране на четенето сред децата – Маратон на четенето и Забавното четене.

Много още приятни изненади ще има за най-малките русенци. В Детския отдел продължават съботните инициативи с четене на книги и забавни ателиета с различна тематична насоченост. Наши партньори ще бъдат известни русенски личности, както и доброволци и стажанти.

Забавно, вълнуващо и незабравимо ще бъде и Лято 2017 в Библиотеката, което ще очаква малките русенци през месеците юни, юли и август.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов