Сърбин ще дирижира операта „ Аида”

Новините

01-02-2017, 10:03

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

На 3 февруари в Държавна Опера – Русе

 

Роден в Белград, Сърбия той е отраснал  в семейството на музиканти.

Завършва с отличие дирижиране в Музикалната академия в Белград, получава магистърска степен в Академията за изкуства в Нови Сад. Специализира при Mаестро Берислав Клобукар.

На русенска сцена Деян Савич освен, че дирижира  също организира и международни майсторски курсове  за оперни диригенти.

 Под негово ръководство младите таланти са се изявят на диригентския подиум в спектаклите на оперите „Сватбата на Фигаро” от Моцарт , „Севилският бръснар” от Росини  и „Тоска” на Пучини. Някои от младите таланти са диригентите Йост Смит /Холандия/, Димитри Скарлато /Италия/, Жулиен Дюпре /Франция/, Никълъс Макробъртс /Австралия/ и Бабак Каземи /Иран/.

 

Сред най-известните инструменталисти, с които Савич е работил са имена от ранга на пианистите Людмил Ангелов, Михай Унгуряну, Хел Бекелунд, Владимир Крайнев, Елисо Вирсаладзе, Дана Борсан, цигуларите Стойка Миланова, Кристина Ангелеску, Луиджи Алберто Бианки, челистите Ксения Янкович, и много други.

Дирижира различни продукции с режисьори като Марко Артуро Марели, Инге Леван, Спирос Евангелатос, Карел Дргач и др.

Гостува с някои от най-известните оркестри и хорове, както и с оперни и балетни компании на престижни сцени и фестивали в Италия, Испания, Австрия, Кипър, Израел, Швейцария, Холандия, Ирландия, Гърция, България, и на други места.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов